Talentontwikkeling & Cultuureducatie Tilburg

Veel aandacht voor kunsttaalroutines tijdens conferentie CMK

  12 december 2016

Afgelopen donderdag 8 december 2016 vond de landelijke conferentie Cultuureducatie met Kwaliteit in De Brabanthallen in ’s Hertogenbosch plaats. Vanuit CMK Tilburg werd een deelsessie over de kunsttaalroutines verzorgd. Wat een overweldigende belangstelling bleek er te zijn voor deze prachtige samenwerking tussen Factorium Podiumkunsten, Bilbliotheek Midden Brabant, Kinderkunstklas (Cultuureducatie met Kwaliteit Tilburg) en het kenniscentrum Taal van Fontys.

Er zijn kunst-taalroutines voor muziek, dans, drama, beeldend en literatuur.

Zo kennen we kernroutines, zoals het grafische model (de verhaallijn) en het evaluatiepalet die in te zetten zijn voor alle disciplines. Daarnaast zijn er ‘gewone’ routines die slechts op één of meerdere disciplines van toepassing zijn zoals het monsterlied dat hoort bij de muziekroutine “gatenkaas”.

Hoe in te passen in het huidige aanbod? Het grote voordeel van het werken met routines is dat deze werkwijze zo geïntegreerd kan worden of de leraar nu met een specifieke taal- of kunstmethode wil werken  of juist de routines wil integreren bij de zaakvakken. Het werken met routines stelt dus geen specifieke eisen aan het aanwezige programma, maar prikkelt op speelse wijze specifieke taal- en kunstontwikkelingen en is bovendien overal inpasbaar.

Waar zijn deze routines te vinden? De routines worden momenteel via een portal beschikbaar gesteld aan een aantal pilot scholen die ze in de praktijk testen.  Per routine staat vermeld welke activiteit het is, voor welke groep geschikt, hoe lang het duurt en welke vaardigheden ermee worden geleerd. De routine zelf is kort en duidelijk beschreven en voorzien van voorbeeldmateriaal zoals muziekstukjes en filmpjes. Daarnaast is er een beschrijving van een les waarin de kunst-taalroutine is toegepast, een zogeheten ‘doorkijkje’. Het is de bedoeling dat een leerkracht zelfstandig kan werken met alle informatie en materialen die beschikbaar zijn via de portal.  Deze materialen zijn nog in ontwikkeling, maar het is de bedoeling dat het na verloop van tijd beschikbaar komt voor andere scholen.

Wil je meer weten? Neem binnenkort eens een kijkje op: www.kunsttaalroutines.nl

Zoek op
Trefwoord

Geef een of meerdere trefwoorden

Brochures
Downloaden | Bestellen | Contact

Adres
Koningsplein 11a
5038 WG Tilburg
Contactpersoon VO
Ineke Frijters
ineke.frijters@cist.nl
Contactpersoon PO
Lizette Mijland
lizette.mijland@cist.nl
Volg ons