Verslag ICC netwerkbijeenkomst in Theaters Tilburg

Op donderdag 1 december kwamen de icc-ers van de scholen uit Tilburg bijeen in Theaters Tilburg.

In het Stadsnieuws van woensdag 7 december stond het volgende stuk.

Mooie voorstellingen voor de jeugd. Te veel lege stoelen. Theaters Tilburg hoopt dat die stoelen weer bezet raken door samen te werken met vertegenwoordigers uit het onderwijs. “Blijkbaar keken we te weinig naar de behoefte van scholen.”

TILBURG – Theaters Tilburg gaat meer jeugdvoorstellingen naar de schouwburg halen. “Het aanbod wordt ook beter afgestemd op de vraag van scholen”, zegt Rob van Steen, directeur van Theaters Tilburg. “We gaan meer rekening houden met de leeftijd van basisschoolleerlingen, maar ook met de dagen en tijden dat de voorstellingen te zien zijn.” Om meer inzicht te krijgen in de behoefte van scholen, gaat Theaters Tilburg aansluiten bij Cultuureducatie met Kwaliteit Tilburg (CmKT). Samen met scholen en culturele instellingen(van Factorium Podiumkunsten tot zelfstandige professionals) werkt CiST (Cultuur in Scholen Tilburg) aan betere cultuureducatie op school.

Blije gezichten
Net als muziek maken of dansen, is ‘met de klas naar theater gaan’ ook cultuureducatie. Van Steen: “Ik word altijd heel blij als er kinderen in ons theater zitten. Andersom zie ik hier altijd alleen maar blije kinderen. Het is ook zo anders als een toneelstuk op school kijken. De lampen, het decor, bovenop het podium zitten.” Jammer genoeg ziet Theaters Tilburg het aantal schoolbezoeken al jaren dalen. Gwen Sengers, coördinator marketing en educatie: “Prachtige voorstellingen hebben we geboekt. Als er dan minder bezoekers komen dan verwacht, ga je je toch eens achter de oren krabben. Waarschijnlijk redeneerden we te weinig vanuit de behoefte van scholen. Dat gaan we veranderen.”

Samen kneden
Samen met de projectleiding van CmKT en vertegenwoordigers van scholen, wil Theaters Tilburg uitzoeken welke voorstellingen passen bij het onderwijs. Bij de leeftijd van de leerlingen, maar ook bij het lesprogramma. “We gaan samen kneden, samen voorstellingen uitzoeken. Het aanbod voor 2017 en 2018 kunnen we nu al boeken. We zetten in op twee voorstellingen voor de onderbouw, twee voor de middenbouw en twee voor de bovenbouw.”

De eerste aanzet tot betere samenwerking werd vorige week gegeven in Theaters Tilburg. Tijdens een bijeenkomst voor cultuurcoördinatoren van Tilburgse basisscholen konden leerkrachten een indruk krijgen van de mogelijkheden. Op tafels lagen grote vellen papier, met daarop een beschrijving van theaterstukken en muziekvoorstellingen. Wie interesse had in een stuk, noteerde zijn naam en contactgegevens.

“Dit is een heel goed idee”, vindt Noor van Bavel, leerkracht bij de Wegwijzer. “Ik voel me meteen veel meer betrokken. Met de klas naar een voorstelling gaan, is natuurlijk geweldig. Niet alle kinderen krijgen van thuis de wereld van theater mee.” Ook Odile Booij, leerkracht bij De Borne, is enthousiast. “Maar theater is en blijft prijzig. Daarom halen we regelmatig voorstellingen naar school. Dat is al minder duur. Maar natuurlijk, er gaat niets boven een echt theaterbezoek. Alle kinderen moeten de kans krijgen dat mee te maken.”