Talentontwikkeling & Cultuureducatie Tilburg

In één keer lopen gescheiden werelden door elkaar heen

Vrijdagochtend 3 april. De derde week thuis zit erop. Ook wij van CiST zitten thuis. Zo goed en kwaad als het gaat proberen we de contacten met het werkveld te onderhouden. Ons team probeert via Skype-momenten elkaar te treffen. Naast het werk wisselen we ook uit hoe het met ons gaat. Het zijn rare tijden waarin families met elkaar in de huizen er het beste van maken. Het zijn ook tijden waarin er voor anderen weer veel eenzaamheid is. Anderhalve meter afstand van alles en iedereen valt niet mee in je eentje. Waar de één nog met zijn geliefden kan knuffelen is de ander op zichzelf aangewezen. Het hakt erin. Bij iedereen.

Het project CMK hebben we stil moeten zetten. We kunnen de kwaliteit die we nastreven niet waarborgen. Gelukkig krijgen we de ruimte van het fonds voor cultuurparticipatie om straks verder te gaan. De regeling zal iets langer doorlopen waardoor we toch zoveel mogelijk activiteiten kunnen voortzetten. Het doet pijn, pijn in ons culturele hart. We leven mee. Mee met de scholen die bezig zijn met een onwerkelijke taak binnen een wereld op afstand. We leven mee met onze culturele partners die in één keer in zwaar weer zitten en de ene naar de andere voorstelling of evenement moeten afzeggen. De voordeuren van onze favoriete vergaderplekken zijn dicht. We moeten wennen aan het niet meer onderweg zijn. We moeten wennen aan het thuis zijn.

De gevolgen op lange termijn zijn nu nog niet te overzien, maar zorgen hebben we zeker wel. Zorgen over de culturele sector. Hoe mensen met deze stilstand moeten omgaan, hoe mensen zich financieel gaan redden? Gelukkig laat de regering van zich horen en zijn er regelingen getroffen. Wij hopen maar dat mensen de weg vinden en geholpen kunnen worden. Daarnaast zijn er ook zorgen voor al die kinderen die hun vertrouwde plek op hun school missen. Zelfs kinderen die school lastig en ingewikkeld vinden horen we zeggen dat ze het missen. De leraar, de klasgenoten, de conciërges, de schoonmakers… iedereen. Leraren maken overuren. In één keer lopen gescheiden werelden door elkaar heen. Je thuisplek is ook je werkplek geworden. Het is zoeken voor ons allemaal.

Laten we oog hebben voor elkaar. Laten we elkaar verblijden met mooie beelden, muziek, gedichten en woorden. Laten we cultuur gebruiken om onze gevoelens te uiten, elkaar te troosten en te helpen. We zien prachtige initiatieven ontstaan en we juichen het toe. Binnenkort zullen de eerste aanbieders zich ook via ons laten zien. Ze zullen mensen inspireren om ook in de thuisomgeving betekenisvol om te gaan met cultuur en educatie. Geen idee nog of ouders en leerlingen er iets aan zullen hebben, maar de initiatieven van onze kunstenaars hebben in ieder geval al voor een grote glimlach op onze gezichten gezorgd. We dragen jullie allemaal ook de komende tijd een warm hart toe. Stay safe, stay home.

Lizette Mijland

Zoek op
Trefwoord

Geef een of meerdere trefwoorden

Brochures
Downloaden | Bestellen | Contact

Adres
Koningsplein 11a
5038 WG Tilburg
Contactpersoon VO
Ineke Frijters
ineke.frijters@cist.nl
Contactpersoon PO
Lizette Mijland
lizette.mijland@cist.nl
Volg ons