Talentontwikkeling & Cultuureducatie Tilburg

Steeds maar weer verbeteren

Met mijn kwast in mijn hand aan het peinzen. Drie schilderijen. Een drieluik. Op zoek, steeds maar weer naar het ideale beeld. Een beeld waarin alles in balans is of juist niet. Soms duidelijk in mijn hoofd en dan weer niet.

Ik vraag me af waarom ik het doe? Waarom ik het steeds maar weer doe? Op zoek naar het tevreden gevoel. Een gevoel van euforie, winst, geluk? Het is er soms en soms ook helemaal niet en als het er is duurt het maar even. Elk werk is het begin van een nieuwe zoektocht. Een nieuwe zoektocht naar iets wat nóg beter kan. Beter moet.

De vergelijking met mijn onderwijsleven is direct te maken. Ook daar is het nooit rustig. Ook daar duurt het vieren vaak maar kort. Er is altijd die drive. De drive naar verbetering, bijstelling, opnieuw overdenken. Ik kan het niet anders. Het hoort bij mij. Er komen veel ontmoetingen op mijn pad. In het dagelijks leven en in de virtuele wereld. Ik lees veel en merk dat we verschillen. Niet iedereen wil het steeds anders. Veel mensen gedijen bij het bekende. Houden van de herhaling en de herkenning. Veel mensen willen pas iets anders als het nieuwe plaatje duidelijk is en er ook echt iets anders moet, als er noodzaak is.

Dát maakt het complex. Maar ook interessant. Het is een bewuste keuze van mij om zelf kunst te blijven maken. Ik wil de ervaringen van het zoeken en ontdekken blijven houden. Ik wil me verbonden voelen met het maakproces dat ik bij leerlingen wil bewerkstelligen. Ik wil steeds iets nieuws ervaren, iets anders meemaken en daar van genieten. Soms kort, soms wat langer. De verschillen van die leerlingen, van mensen, wil ik leren begrijpen. Ik wil ze eer aan doen. Er niet overheen walsen omdat het bij mij werkt zoals het werkt.

Vroeger vocht ik ertegen. Mensen die willen behouden. Ik begreep er niets van. Nu maken ze me juist nieuwsgierig en wil ik ervan leren. De kunstwereld en de onderwijswereld staan soms ver van elkaar af, maar raken elkaar ook heel vaak zijdelings. Vooral in dit thema. Ook in de kunsten zijn deze verschillen er. Niet alle makers houden van steeds maar weer radicaal anders. Veel kunstenaar omarmen juist de verfijning en blijven schaven.

De opdracht die ik heb om de verschillende werelden te verbinden wordt steeds leuker. Samen met mijn bevlogen team gaan we hem aan. Samen zoeken we naar dat wat nodig is. Soms is dat misschien júist dat behouden wat goed gaat. Soms is het alles over boord en het helemaal anders doen. Ik leer steeds beter om eerst te luisteren. Achterover te leunen en nog even niets te doen, niets te zeggen. Mijn veranderdrift niet op die ander te leggen.

De mensen in het veld moeten de keuzes zelf maken. Wij moeten ze ondersteunen en prikkelen. Dat ik mezelf steeds beter leer kennen in mijn atelier en daar buiten is een mooi gegeven. Mijn inzet wordt er bewuster en doeltreffender door. Helemaal klaar voor de laatste paar weken waarin gesprek en planvorming voor de komende jaren centraal staan.

Lizette Mijland

Zoek op
Trefwoord

Geef een of meerdere trefwoorden

Brochures
Downloaden | Bestellen | Contact

Adres
Koningsplein 11a
5038 WG Tilburg
Contactpersoon VO
Ineke Frijters
ineke.frijters@cist.nl
Contactpersoon PO
Lizette Mijland
lizette.mijland@cist.nl
Volg ons