Talentontwikkeling & Cultuureducatie Tilburg

DE LENTE GAAT DOOR!

Bruno´s Nederlands gaat met sprongen vooruit. Hij spreekt het al jaren, want sinds de geboorte van Olivia ruim tien jaar geleden hoort hij het dagelijks. Maar nu hij hier woont, breidt hij zijn vocabulaire uit met woorden die niet uit mijn mond komen. De uitdrukking waar hij het meest chagrijnig van wordt is “de voorstelling gaat niet door”. “Niks gaat door!” riep hij laatst boos. En inderdaad zijn bijna alle voorstellingen die we gepland hadden staan in Nederland afgelast of uitgesteld: Theaters Tilburg, De Doelen in Rotterdam, en uiteraard de optredens voor ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen. Een concert voor nieuwkomers in het Schuttershof in Esbeek wordt ook telkens uitgesteld. Het is zuur, want in Madrid, waar we normaal gesproken wonen, zijn de theaters gewoon open. Nou ja gewoon, met een bezetting van maximaal 75%, mondkapjes en temperatuur meten aan de deur. Maar dat nemen wij liefdevol voor lief, als we dan een voorstelling of concert bij kunnen wonen.

In Spanje hebben de onafhankelijke regio´s veel zeggenschap over de maatregelen, en Madrid heeft de minst strenge. “Dat doen ze alleen om de economie te redden!” roepen mijn progressieve vrienden verontwaardigd en ze schelden massaal op de rechtse regionale presidente, terwijl de theatersector en de horeca zijn hart ophaalt. De avondklok gaat om elf uur in, en de cafés en restaurants zijn open. We waren in december nog op tournee in Madrid en omstreken, en we keken onze ogen uit. Buiten draagt iedereen een mondkapje, en dan ga je het café in, en dan mag het af. De cijfers verschillen niet veel met de omliggende regio´s met strengere maatregelen. Ons buurttheater in het pittoreske Lavapiés, het “Teatro del Barrio”, waar wij onze voorstellingen graag in première laten gaan, beleeft gouden tijden. De enige opera die open is in Europa, is de opera van Madrid. Dat zegt wel wat.

En wij zitten in Esbeek! Wat een avontuur! Wie had dat ooit gedacht?

Ik denk dat Bruno´s Nederlands een hoogtepunt bereikt heeft. Want een paar dagen geleden liep hij verheugd de tuin in, hij keek omhoog naar de zon in een stralende blauwe hemel en riep: “De lente gaat door!”

Alhoewel, de laatste dagen ga ik zelfs daar aan twijfelen.

Kateleine van der Maas (Hilvarenbeek, 1979) is theatermaker en muzikant bij het muziektheaterduo Canti Vaganti en zangeres, componiste, en muzikant in de band Magara

Canti Vaganti speelt de kernvoorstelling Piccolino spelen in juni voor het Primair Onderwijs.

Zoek op
Trefwoord

Geef een of meerdere trefwoorden

Brochures
Downloaden | Bestellen | Contact

Adres
Koningsplein 11a
5038 WG Tilburg
Contactpersoon VO
Ineke Frijters
ineke.frijters@cist.nl
Contactpersoon PO
Lizette Mijland
lizette.mijland@cist.nl
Volg ons