Talentontwikkeling & Cultuureducatie Tilburg

Museum De Pont

De Pont museum vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren het museum bezoeken en ervaren. Daarom bieden wij gratis entree voor iedereen tot 18 jaar. Voor begeleiders van rondleidingen is het bezoek ook kosteloos. De Pont is tevens te bezoeken met de ‘Museumschatjes’ regeling.

 

In de ontmoeting tussen kinderen uit het basisonderwijs en kunst staat de verwondering centraal. Een jong kind heeft de gave vrij te associëren bij een kunstwerk en kinderen leren van elkaar hoe ze naar kunst kijken. De rondleiders van De Pont proberen de nieuwsgierigheid van het kind te stimuleren en leert ze met andere ogen te laten kijken naar kunst, de werkelijkheid, de wereld en elkaar. Bij De Pont leren kinderen kunst beleven, ontdekken en zich verwonderen.

Een geslaagd bezoek aan De Pont begint al op school. Op www.depont.nl is lesmateriaal te vinden met verschillende introductiefilmpjes voor in de klas. Hiermee worden de leerlingen voor hun bezoek nieuwsgierig gemaakt, wat de ontmoeting met de ‘Kunst van Nu’ ten goede komt.

Het museum heeft naast het online materiaal meerdere educatieve handvatten ontwikkeld waar de focus op verwondering ligt. Voor het bezoek kan er worden gekozen voor verschillende programma’s;

Voor het basisonderwijs is er bijvoorbeeld de theaterrondleiding “De nacht van Merel”. Merel is een scholiere die de nacht heeft doorgebracht in het museum. Vol verwondering deelt ze haar ontdekkingen met de jonge museumbezoekers. Merel vertelt, danst en speelt met de leerlingen. Deze rondleiding is een cross-over van theater en beeldende kunst. Bij de theaterrondleiding kunnen we ook aansluitend een bewegingsworkshop aanbieden.

Voor de groep 5 t/m 8 is er naast rondleidingen ook de mogelijkheid voor het museumatelier. Hierbij gaan leerlingen na een rondleiding zelf aan de slag tijdens een workshop. Tijdens “Beelden Gooien” kijken leerlingen goed naar de glimmende ‘Große Geister’ van Thomas Schütte. Vervolgens worden ze tijdens de workshop zelf ingepakt met aluminiumfolie. In groepjes heb je bouwers, beelden en fotografen. Op een speelse manier wordt er veel duidelijk gemaakt over standpunt, maat en expressie van kunst

De Pont besteedt veel aandacht aan onderwijs in het museum en wil met kinderen en scholen een langdurige relatie opbouwen. Het museum kan zo een natuurlijke plek voor kinderen worden om inspiratie op te doen en zich te laten verwonderen. Daarom zoeken samen indien gewenst naar mogelijkheden voor ontvangsten op maat.

 

Prijzen:

  • Rondleidingen                 1 uur € 50,- (max. 15 leerlingen)
  • Theaterrondleiding          1 uur € 110,- (max. 32 leerlingen
  • Museumatelier                 2 uur € 120,- (max. 15 leerlingen), 1,5 uur € 90,-

Let op: Er zijn 4 rondleidingen per uur mogelijk. Per groep is er min. één begeleider aanwezig. Begeleider(s) bij de rondleidingen hebben gratis entree.

Exclusief voor het onderwijs opent De Pont haar deuren al een uur eerder dus om 10 uur.

Voor het volledige aanbod en de online reservering bezoek www.depont.nl/onderwijs

Voor meer inhoudelijke informatie, mail of bel Marie jose Eijkemans: mjeijkemans@depont.nl

Adres
Wilhelminapark 1 5041 EA Tilburg
Telefoon
013 - 543 8300
E-mail
info@depont.nl
Website
http://www.depont.nl/

Programma's

Duur
0 uur

Zoek op
Trefwoord

Geef een of meerdere trefwoorden

Brochures
Downloaden | Bestellen | Contact

Adres
Koningsplein 11a
5038 WG Tilburg
Contactpersoon VO
Ineke Frijters
ineke.frijters@cist.nl
Contactpersoon PO
Lizette Mijland
lizette.mijland@cist.nl
Volg ons