Talentontwikkeling & Cultuureducatie Tilburg

philharmonie zuidnederland

 1. Wat is jullie expertise?profiel-philharmoniezuidnederland

De philharmonie zuidnederland is een professioneel symfonieorkest dat educatie hoog in het vaandel heeft staan. Wij brengen je leerlingen in aanraking met muziek en we laten ze voelen dat muziek hun bloed sneller laat stromen. Dit gebeurt met uiteenlopende programma’s: een overweldigend concert van het hele orkest in de concertzaal, een intieme voorstelling van een klein ensemble op school of een actieve workshop in de klas. Binnen elk programma werk je aan de muzikale competenties van je leerlingen.

 1. Hoe werken jullie in het onderwijs?

Elke voorstelling begint al in de klas met passend lesmateriaal. Het lesmateriaal is geschikt voor álle leerkrachten, ook leerkrachten die zich niet bedreven voelen in het geven van muziekles. Het lesmateriaal is grotendeels ontwikkeld voor het digibord waarbij gebruik wordt gemaakt van korte video’s en interactieve opdrachten. In de lessen werk je samen met je leerlingen aan het receptief, creërend, reflectief en analyserend vermogen. Hét hoogtepunt is het bezoek aan de voorstelling, waarbij jouw leerlingen alle vaardigheden die ze in de lessen hebben opgedaan, kunnen toepassen.

 1. Wat willen jullie bereiken?

Wij streven ernaar om jouw leerlingen muziek van dichtbij te laten ervaren om ze muzikale kennis en competenties bij te brengen. Door middel van zorgvuldig uitgekozen thema’s in de voorstellingen en het bijpassende lesmateriaal geven wij je leerlingen het vermogen muziek te ervaren, waarderen en actief te participeren. Niet elk kind krijgt in zijn of haar eigen omgeving de kans om muziek van dichtbij te beleven. Met deze ontmoeting willen wij ieder kind de mogelijkheid bieden om verborgen muzikale talenten en interesses naar boven te halen.

 1. Met welke vragen zijn jullie bezig binnen jullie werk?

Wij investeren graag in het werken in een muzikale keten: jullie bereiden je leerlingen voor met behulp van ons lesmateriaal, bezoeken een voorstelling en de leerlingen kunnen naderhand hierop reflecteren. Wij proberen met de plaatselijke muziekscholen en muziekverenigingen deze keten zo sterk mogelijk te maken. Zo krijgt de concertervaring een diepere betekenis door de aanvullende muziekles van een vakspecialist.

 

De grote symfonische voorstellingen spelen we in een echte concert- of theaterzaal, daarvoor reizen we naar elkaar toe. De ensembleconcerten spelen we bij jou op school. Hoe uniek is het dat je zó dicht in de buurt naar je eigen orkest kunt gaan!

 

Kies in schooljaar 2021-2022 voor de actieve workshop Pbones, voor de impact van HeartBeat óf voor de gezamenlijk belevenis bij BROER, beide in de concert- of theaterzaal. Leer daarmee niet alleen óver muziek maar ook dóór muziek. Zoek verbinding met je eigen muzieklessen, voel je ondersteund door ons toegankelijke digitale lesmateriaal.

Kortom, ervaar hoe jouw orkest een verrijking is voor je leerlingen én voor jezelf.

 

Tot ziens bij een van onze voorstellingen!

 

Adres
Jan van Lieshoutstraat 5 5611 EE Eindhoven
Telefoon
088 1660 726
E-mail
adeline.vancampen@philharmoniezuidnederland.nl
Website
http://www.philharmoniezuidnederland.nl/po
Postadres
Postbus 230 5600 AE Eindhoven

Programma's

 • Pbones

  Wil je écht weten hoe muziek werkt? Dan kan je het beste zelf muziek maken, zoals bij de workshop Pbones: tromboneles in een notendop. In de bovenbouw van het primair onderwijs besluiten leerlingen ...
  Lees verder

 • HeartBeat

  Ken jij dat? Je hoort muziek en plots ben je vrolijk, je voelt weer wat je diep vanbinnen wil. Stilzitten lukt niet meer, je danst! HeartBeat is een wervelend dansconcert met vijf dansers van SALLY ...
  Lees verder

Duur
0 uur

Zoek op
Trefwoord

Geef een of meerdere trefwoorden

Brochures
Downloaden | Bestellen | Contact

Adres
Koningsplein 11a
5038 WG Tilburg
Contactpersoon VO
Ineke Frijters
ineke.frijters@cist.nl
Contactpersoon PO
Lizette Mijland
lizette.mijland@cist.nl
Volg ons