Talentontwikkeling & Cultuureducatie Tilburg

Fontys Crosslab als onderdeel van wijkbreed talentenprogramma

Sinds 2020 zijn studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving in Tilburg) door middel van het project Crosslab betrokken bij de ontwikkeling van het wijkbrede talentenprogramma voor kinderen in Tilburg West. Hierbij kunnen de kinderen kennismaken met uiteenlopende disciplines in hun eigen wijk, waarbij wordt bijgedragen aan talentontwikkeling. Het project rouleert tussen de vijf basisscholen uit Tilburg West, waar de cultuurcoach werkzaam voor is. Binnen het Crosslab VANG JE DROOM ontwikkelde 10-12 studenten beeldende educatieve workshops voor kinderen in de vrije tijd op basis van hun dromen. Miriam Alders, cultuurcoach Tilburg West is voor de editie in 2021 samen met de Basisschool Antares en Basisschool Hubertus in Tilburg West de opdrachtgever van de Crosslab studenten.

Vanwege de succesvolle samenwerking van het 1e Crosslab is in maart 2021 het 2de Crosslab van start gegaan.

Samen met de docenten van Fontys ABV, Rose Noël en Dagmar Baars, en cultuurcoach Miriam Alders is de opdracht doorontwikkeld. Het creatief denken stimuleren en vooral de kinderen te leren dromen, was meer uitgediept om tot passende educatieve concepten te komen.

Door de studenten zijn een vijftal beeldende workshops ontwikkeld en uitgevoerd voor groep 5, 6 en 7 voor kinderen van Basisschool Hubertus en Basisschool Antares. In het begin van het schooljaar hebben zij de kinderen kennis laten maken met de verschillende workshops. Er werd met veel enthousiasme ingeschreven en alle activiteiten zaten vol!

Zo konden de kinderen o.a. deelnemen aan ‘Toevallig ben ik een kunstenaar’, waarbij het toeval werd opgezocht door met woorden te spelen. Met willekeurige woorden werden er zinnen gemaakt. Deze werden vervolgens gebruikt als inspiratie bij het werken met klei. Bij de workshop ‘In de toekomst en daar voorbij’ gingen de leerlingen een nieuw toekomstbeeld ontwerpen en zich verwonderen over hoe de wereld er over 100 jaar uit zou kunnen zien.


In november 2021 is het Crosslab afgesloten met een prachtige eindpresentatie, waarbij de studenten ons meenamen in hun proces van vraag, naar concept en eindproduct!

Met een 3de Crosslab in aantocht worden de beeldende educatieve workshops echt een onderdeel van het wijkbrede talentenprogramma. Tijdens Crosslab 3.0 gaan de studenten voor alle vijf de scholen aan de slag. Voor de studenten waardevol om kennis te maken met het primair onderwijs en voor de kinderen zeer waardevol om les te krijgen van bevlogen jonge mensen met inspirerende ideeën.

Dank aan:
Basisschool Antares, Krista Voets en Julie Benard, Basisschool Huberbus, Frank van den Oetelaar en Heidi Versantvoort. Dank aan Fontys studenten Anouk van Gool, Jacky Loekemeijer, Bjorn Luijten, Ilse Postma, Lotte Rooijakkers, Lotte Schouw, Jill van de Ven, Melissa Verwaal, Amber Vos, Danique Waarle en Mirthe Wattel en docenten Rose Noël en Dagmar Baars. Op naar Crosslab 3.0!

Miriam Alders is Coördinator cultuurcoaches en cultuurcoach in Tilburg West en werkt in de wijk aan het opzetten van een structureel wijkbreed talentenprogramma. Is werkzaam voor de vijf basisscholen in Tilburg West, CiST, Art-fact en Factorium Cultuurmakers.

Zoek op
Trefwoord

Geef een of meerdere trefwoorden

Brochures
Downloaden | Bestellen | Contact

Adres
Carré 32-38
5017 JE Tilburg
Contactpersoon VO
Ineke Frijters
ineke.frijters@cist.nl
Contactpersoon PO
Lizette Mijland
lizette.mijland@cist.nl
Volg ons