Bokashi

Afval scheiden
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 500 kilo afval per persoon. Ruim de helft daarvan leveren we gescheiden in. En hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het nog een stuk beter. Milieu Centraal heeft berekend dat we ruim 80 procent van ons afval gescheiden in kunnen leveren.

Waarom afval scheiden?
Het is een fabeltje om te denken dat na gescheiden inzameling, het afval op een hoop gaat. Het is namelijk veel goedkoper om gescheiden afval te verwerken, dan een hoop gemengd afval.
Van GFT afval kan een goede kwaliteit compost gemaakt worden, dit wordt als grondverbeteraar en (kunst)mestvervanging gebruikt. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof. Er hoeft minder veen afgegraven te worden en is er minder energie nodig om kunstmest te produceren. Daarnaast kan grond met veel organisch materiaal meer vocht vasthouden, waardoor wateroverlast beperkt wordt.

Bokashi
Bokashi is een Japanse techniek om GFT afval te fermenteren. Tijdens de rondleiding en workshop leren de leerlingen over de gezonde bodem en hoe het gefermenteerde fruitafval gebruikt kan worden. Op school maken zij een bokashi emmer om hun fruitresten te verzamelen. Het goed gefermenteerd materiaal mag gebruikt worden in de schooltuin én voor Het Groeilokaal.

Het Groeilokaal
Het Groeilokaal is een buitenklas voor alle scholen in Tilburg en omgeving. Het vakoverstijgend lesaanbod is inspirerend en betekenisvol. Het Groeilokaal biedt leerlingen een waardevolle ervaring en een nieuwe kijk op de toekomst.

Aanbieder
Het Groeilokaal
Datum
In overleg
Duur
1 uur Workshop
Locatie
Mobilisatiecomplex Tilburg-Noord
Kosten
€60,-- Inclusief materiaalkosten
Bestelnummer
10737
Valt onder
Natuur- en milieu-educatie
Doelgroep
Activiteit
Discipline
« Terug