Geen slavernij voor mij!

De slavernij is een zwarte bladzijde (zwart boekwerk) uit de geschiedenis. En verschrikkelijk genoeg komt slavernij nog steeds voor.
In deze workshop willen we de leerlingen laten inleven in de slaven van die tijd. Dit in een goot werk, een soort monument. In verhouding nog niet eens zo heel lang geleden heeft Nederland excuus gemaakt voor het feit dat ook Nederland zo’n half miljoen slaven heeft verscheept en gebruikt. In verschillende plaatsen in Nederland staan dan ook monumenten in het teken van de slavernij.
We starten de workshop met een PowerPoint. Dan gaan we met de leerlingen een monument maken ter nagedachtenis aan de slaven. Maar om dit monument te maken moeten de leerlingen in de huid kruipen van de slaven. Elke leerling gaat werken op een uitvergrote pasfoto (in zwart-wit) van zichzelf. Zij moeten bedenken welke kleuren bij ‘verdriet en ‘vernedering’ horen. Op hun portret tekenen zij deze kleuren. Ook moeten ze deze gevoelens en emoties in hun gezichten aanbrengen. Bijvoorbeeld door hun mondhoeken naar beneden te tekenen, wallen onder de ogen, tranen, littekens of brandmerken in hun gezicht. Dan gaan ze werken op een tweede kopie van hun gezicht. Deze wordt met verlichtende kleuren bewerkt, kleuren van de vrijheid. De droevige portretten en de portretten van ‘bevrijding’ worden samen gevoegd in een soort doorsnede van een boot. Eén kunstwerk, hét monument. In het laatste uur van de workshop wordt de groep in kleinere groepjes verdeeld. Eén groepje schrijft een toespraak waarom de slavernij herdacht moet worden en waarom dit niet mag gebeuren in de wereld. Er worden gedichten gezocht passend bij het thema en er wordt een bloemenkrans gemaakt voor bij het monument.

Aanbieder
BIKCollectief
Datum
In overleg
Duur
3 uur
Locatie
Op school
Kosten
€60,-- per uur voor de klas, exclusief reis- en materiaalkosten
Bestelnummer
10339
Valt onder
Cultuureducatie
Doelgroep
Activiteit
Discipline
« Terug