Het Koffertje van Ida Vos – Shtetl band Amsterdam

Indrukwekkende muziekvertelvoorstelling, een levensecht en waargebeurd verhaal

Violist Bert Vos vertelt samen met zijn Shtetl Band Amsterdam het ongelofelijke en waargebeurde verhaal van zijn moeder, de jeugdboekenschrijfster Ida Vos. Zij moest als Joods meisje onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later als volwassene, schreef Ida Vos vijf jeugdboeken over dit thema, waaronder het bekroonde en veel vertaalde boek ‘Wie niet weg is wordt gezien’.

Het Koffertje van Ida Vos is een indringende muziekvertelvoorstelling waarin de Tweede Wereldoorlog wordt terug gebracht tot een persoonlijk verhaal dat elk kind kan meevoelen. De grotendeels nieuw gecomponeerde klezmermuziek uit de voorstelling versterkt dit, door het verhaal te onderstrepen, maar soms ook te verzachten of juist te relativeren. Niet alleen de oorlog zelf, maar ook actuele thema’s zoals pesten, buitensluiten én de nieuwe vluchtelingenstroom zijn met deze voorstelling verweven.

Leeftijd vanaf 10 jaar

Koffertje Van Ida Vos is inmiddels 75 keer gespeeld voor groepen 7 en 8 van Nederlandse basisscholen en krijgt een uitzonderlijk hoge beoordeling door zowel leerlingen als docenten.
De foto’s uit je geschiedenisboeken gaan leven, de plaatjes krijgen een stem. Je voélt hoe het was om doodstil te moeten zijn, om een ster te moeten dragen, om niet meer het park in te mogen. Maar je bent ook te gast op een choepa, een uitbundige Joodse bruiloft. De band speelt dansmuziek en de gasten klappen en stampen mee! En wist je dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook al superhelden bestonden?
Shtetl Band Amsterdam is een prominent vertolker van de village-klezmerstijl: authentieke Joodse muziek zoals het vroeger in de Joodse dorpjes in Oost-Europa geklonken heeft. In haar 10-jarig bestaan maakte de band 3 CD’s en verzorgde de groep vele optredens in binnen- en buitenland.

Aanbieder
Het Verteltheater
Datum
In overleg
Duur
0:50 uur
Locatie
Op school
Kosten
€742,-- max 100 lln. Prijs incl. reiskosten en BTW. Prijs 2e voorstelling € 106,--
Bestelnummer
9771
Valt onder
Cultuureducatie
Doelgroep
Activiteit
Discipline
« Terug