Koffers

Koffers – Mieke Aalderink

Met verhalen uit de jeugdliteratuur, geschiedenis en de magische wereld van het sprookje, heeft Mieke voor elke leeftijd en elk niveau een groot aantal boeiende vertellingen paraat.

Koffers
is het verhaal van Hanne, een joods meisje in de tweede wereldoorlog, gebaseerd op een ware geschiedenis. Alleen achterblijven in huis als je vader en moeder zijn opgepakt. Zonder ouders op reis naar een plek waar je nog nooit bent geweest. Weg van een leven waarin school, vriendinnetjes en zwemmen in de beek tot de vanzelfsprekende dingen van de dag horen. Hanne en haar familie leven een heel gewoon leven. Totdat telkens weer iemand zijn koffer moet pakken . . .

In de voorstelling wordt het verhaal verteld van Hanne, maar ook het verhaal daarachter. Hoe komt het dat juist het verhaal van Hanne bekend is en niet dat van al die andere joodse kinderen die slachtoffer zijn geworden? Het maakt duidelijk dat, door samen te werken en elkaar verhalen te vertellen, herinneringen bewaard blijven en lessen worden geleerd.

Een verhaal over kinderen in de oorlog, verteld voor kinderen van nu, kan helpen herinneren en begrijpen. Een persoonlijk verhaal spreekt direct aan, betrekt en draagt bij aan een beter begrip, een voorstelling van wat de oorlog betekend heeft in het leven van een kind.

Een verhaal over een leeftijdsgenootje kan een uitgangspunt zijn om meer uitleg te geven over deze donkere periode in de geschiedenis.

De thema’s die in het verhaal aan de orde komen, zijn actueel. Wat is er nu in het nieuws? Hoe gaan leerlingen met elkaar om? Hoe vinden nieuwe leerlingen een plek in de groep?

Aanbieder
Mieke Aalderink – Verhalenverteller
Datum
In overleg
Duur
0:50 uur
Locatie
Op school
Kosten
€300,-- ex. reiskosten ex 6% btw voor 1 voorstelling; 2e voorstelling € 150,00 ex. btw. Vanaf groep 5 geschikt
Valt onder
Cultuureducatie
Doelgroep
Activiteit
Discipline
« Terug