Kunstlicht

Licht is enorm belangrijk voor de natuur (mens). Het staat als bron van energie en informatie centraal voor het leven op onze planeet. Het leven op aarde heeft zich kunnen ontwikkelen door licht. Het is een belangrijke bron voor ons voedsel. Maar je kunt ook teveel licht krijgen.
Zonlicht geeft dieren informatie, wanneer ze bijvoorbeeld gaan voortplanten, jagen en trekken naar een ander gebied. Door openbaar kunstlicht kunnen de dieren te lang actief blijven of te vroeg actief worden. Daardoor worden ze slachtoffer door te lage temperaturen of voedselgebrek. Ze worden uit hun winterslaap gehouden, waardoor de kans op uitputting en sterfte toeneemt.

Lichtvervuiling
Gelukkig wordt steeds meer onderzoek gedaan om lichtvervuiling tegen te gaan. Denk aan een vleermuisvriendelijke verlichting (batlamp), een reflecterende weg of ledverlichting die alleen brandt bij gebruik van de weg.

Lichtkunstwerken
Natuurlijke lichtverschijnselen – het noorderlicht, de regenboog, een fonkelende sterrenhemel, de bliksem etc. – zijn inspiratiebron voor vele kunstenaars. De leerlingen gaan op zoek naar voorbeelden van kunstwerken waarbij natuurlijke lichtbronnen zijn nagemaakt. Welke lichtkunstwerken kunnen lichtvervuiling tegengaan?

Het Groeilokaal
Het Groeilokaal is een buitenklas voor alle scholen in Tilburg en omgeving. Het vakoverstijgend lesaanbod is inspirerend en betekenisvol. Het Groeilokaal biedt leerlingen een waardevolle ervaring en een nieuwe kijk op de toekomst.

Aanbieder
Het Groeilokaal
Datum
In overleg
Duur
1:30 uur
Locatie
Op school
Kosten
€100,--
Bestelnummer
14461
Valt onder
Cultuureducatie
Doelgroep
Activiteit
Discipline
« Terug