Scrap! Schoonheid in de schroothoop

Van ongewenste troep maken we mooie kunstwerken!

Bij onze scrapworkshop gaan we aan de slag met oude of kapotte apparaten en ontdekken we hoe die apparaten er van de binnenkant uitzien. Printplaatjes, magneten, luidsprekers, kabels, transistoren: je staat er van te kijken wat er allemaal uit huis- tuin- en keukenspullen tevoorschijn komt! Met die onderdelen maken we dan nieuwe creaties. Wist je dat je van een radio een coole robot kan maken? En dat je van een waterkoker kan je een superschattig konijntje kunt bouwen? Tijdens de workshop leer je allerlei tangen, schroevendraaiers en lijmpistolen juist gebruiken.

Er is een tekort aan technisch geschoolde Nederlanders. Veel jongeren hebben (onterecht!) een negatief beeld van technische opleidingen en beroepen. Bij Ontdekstation013 laten we kinderen op een speelse manier kennismaken met techniek en helpen we scholen invulling te geven aan de kerndoelen die hiermee te maken hebben.
Bij onze workshops maken wij gebruik van de principes van Onderzoekend en Ontwerpend Leren; ook gaat er bijzondere aandacht uit naar het benutten van 21st century skills. We bieden de workshop “Scrap!” aan op het niveau van de groep, waardoor hij zowel voor groep 3 als voor groep 8 geschikt is.

Workshopdoelen:
De kinderen bespreken de verschillende constructies die gebruikt zijn bij de montage van het apparaat.
De kinderen ondervinden welk gereedschap het meest geschikt is voor demontage van een bepaald onderdeel.
De kinderen proberen de functies van de onderdelen in het apparaat te verklaren en krijgen hier uitleg over.
De kinderen maken van de onderdelen nieuwe creaties en mogen deze mee naar huis nemen.

Bij de totstandkoming van deze workshop is uitgegaan van de volgende kerndoelen:
Kerndoel 42 “De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.”
Kerndoel 44 “De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.”
Kerndoel 45 “De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.”
Kerndoel 55 “De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.”

Ons workshopaanbod blijven we verbreden, waardoor we vaak ook workshops aanbieden die niet in de brochure staan maar die u ook zou kunnen volgen. We staan er ook altijd voor open om onze workshops aan te passen op de onderwerpen en thema’s waar uw klas op dat moment mee bezig is, zodat we goed kunnen aansluiten op uw lesprogramma en daar een uitbreiding van kunnen zijn. Neem dus vooral contact met ons op voorafgaand aan uw bezoek!

Aanbieder
Het Ontdekstation013
Datum
In overleg
Duur
1:30 uur
Locatie
Tilburg
Kosten
dankzij subsidie van gemeente Tilburg voor scholen uit gemeente Tilburg GRATIS, scholen buiten gemeente Tilburg op aanvraag
Bestelnummer
13523
Valt onder
Wetenschap en techniek
Doelgroep
Activiteit
Discipline
« Terug