Spraakwater cabaretvoorstelling en waterrap videoclip

Een project ontwikkeld in opdracht van de Gemeente Tilburg. Creatief en zinvol samenwerken aan duurzaamheid en bewustwording omtrent water en het milieu.

Het project begint met een interactieve cabaretvoorstelling over verschillende kanten van water.
Heel groot: van H2O tot blauwe planeet, van tsunami’s tot waterschaarste. Maar ook dichtbij: ‘draai je kraan goed aan’ en ‘gooi je afval niet op straat’. Op een cabareteske wijze worden ook heftige en ingewikkelde onderwerpen toegankelijk gemaakt. Tevens is de voorstelling een humoristische inleiding tot hiphop ter voorbereiding op onderstaande rapworkshops.

Na de voorstelling gaan de leerlingen hun eigen waterrap-videoclip maken.
De leerlingen vormen crews en denken samen na over hun water-onderwerp, gerelateerd aan de voorstelling. Hierover schrijven ze een rap of gaan ze zingen. Ze werken aan hun presentatie en worden daarna per crew gefilmd. Het geluid wordt ook nog apart opgenomen in een échte geluidsstudio op school. Uiteindelijk heeft de klas een eigen duurzame, verantwoorde, doordachte, maar zeker ook vette rapvideoclip gemaakt over water. Met hiphop als de voertaal. De beat als de basis. En drama en dans om het geheel lekker te laten flowen.

Nodig voor de voorstelling: een grote, door school vooraf goed verduisterde ruimte (i.v.m. projecties echt zo donker mogelijk) en voldoende zitplaatsen. I.v.m. gebruik grondrookmachine evt. rookmelders tijdelijk uitschakelen/afplakken.

Workshops: de workshops starten met de hele klas tegelijk in het eigen klaslokaal. Daarna worden de verschillende groepjes apart genomen om raps te schrijven of zang te oefenen. Sommige leerlingen gaan een decorstuk knutselen binnen het thema. Alle groepen oefenen hun performance, ze gaan hun tekst omzetten in (dans-)beweging. Daarna worden alle groepen gefilmd op een door hen zelf gekozen plek in/rondom school. Hun geluid wordt per groepje opgenomen in een geluidsarme ruimte; in overleg met school. Ook de hele klas samen wordt al rappend en dansend gefilmd.

De videoclips zijn in principe openbaar op ons Oogpunt Youtube kanaal te zien.

Alle technische benodigdheden voor Spraakwater worden verzorgd door OOGPUNT.

Aanbieder
Oogpunt
Datum
In overleg
Duur
5 uur Per project Spraakwater kunnen 2 klassen deelnemen. Het begint met 1 voorstelling van 75 min voor 2 klassen tegelijk op de eerste dag. (Meerdere voorstellingen op één dag mogelijk.) De workshops zijn een hele dag per klas en volgen op een dag na de voorstelling.
Locatie
Op school of in overleg
Kosten
Gemeente Tilburg kan dit project betalen, dus gratis voor school, neem contact op met Oogpunt
Bestelnummer
8833
Valt onder
Cultuureducatie
Doelgroep
Activiteit
Discipline
« Terug