Vertellen in de klas

Met het project ‘Vertellen in de klas’ moedigt Verteltheater Watverteljemenu kinderen en leerkrachten aan om vooral te blijven vertellen. Want vertellen hoort bij de mens. Denk maar eens aan de schat aan mythen, legendes, sprookjes en verhalen die de mens door de eeuwen heen heeft gemaakt. En iedereen kan vertellen, op zijn / haar eigen manier. Kijk maar eens om je heen in het café, op een verjaardagsfeestje of op het schoolplein. We zijn elkaar voortdurend iets aan het vertellen. We vertellen elkaar verhalen om ons met de ander te verbinden en de wereld om hen heen te begrijpen.

‘Vertellen in de klas’ sluit goed aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs (taalontwikkeling, leesbevordering, cultuureducatie).

‘Vertellen in de klas’ gaat er vanuit dat het kind als verteller de basisschool binnenstapt. De leerkracht helpt de mondelinge vaardigheden verder ontwikkelen en introduceert de technieken van lezen en schrijven. Een kind dat met plezier verhalen blijft vertellen zal ook met plezier gaan lezen en met plezier zijn eigen verhalen opschrijven.

‘Vertellen in de klas’ bestaat uit het bezoek van een verteller aan één of meerdere klassen. Meestal aan het begin van het project. De leerlingen hebben al eerder een vertelvoorstelling bezocht en/of de verteller brengt een kort verhaal als introductie en daarna gaan de kinderen met de verteller in gesprek.

De verteller introduceert het project en laat het materiaal achter. Het pakket bestaat uit eenvoudige volksverhalen (nu nog ca 35), een eenvoudig vijf stappenplan voor de leerling (die in de klas kan worden opgehangen) en een even korte en bondige handleiding voor de leerkracht.

Een training voor de docenten is ook mogelijk.

Binnen bijvoorbeeld de Rode Draad wordt ‘Verteller op bezoek’ door verschillende bibliotheken al aangeboden als alternatief voor ‘schrijver op bezoek’ van SSS (Schrijver, School en Samenleving).

Aanbieder
Verteltheater WatverteljeMenu
Datum
In overleg
Duur
0:50 uur per groep
Locatie
Op school
Kosten
€300,-- meerdere lessen per ochtend
Bestelnummer
8979
Valt onder
Cultuureducatie
Doelgroep
Activiteit
Discipline
« Terug