Wereldritmes

Veel muziek uit West-Afrika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied heeft een polyritmisch karakter. Onder polyritmiek wordt verstaan: het gebruiken van meerdere ritmes tegelijkertijd.  Omdat zulke ritmes relatief onbekend zijn voor onze westerse oren, is het voor de leerlingen een uitdaging deze goed te kunnen spelen.

Bij deze workshop wordt gebruik gemaakt van diverse percussie-instrumenten, zoals conga’s, djembé’s en andere Afrikaanse trommels. Deze instrumenten hebben alle een andere klank. Door op de verschillende instrumenten verschillende ritmische accenten te geven ontstaat een ritmische melodie die we polyritmiek noemen.

De technische aspecten van het bespelen van de instrumenten is bij deze workshop van ondergeschikt belang; het gaat hier vooral om het krijgen van inzicht in de ritmische structuur, die de basis vormt van veel etnische muziek. Dit wordt onder andere bereikt door de leerlingen mee te laten tellen en goed naar elkaar te laten luisteren.

Daarnaast is deze workshop een muziekbeleving die anders is dan men gewend is en die het muzikale referentiekader van de deelnemers kan vergroten.

Doelgroep: bovenbouw havo en vwo
Groepsgrootte: maximaal 15 leerlingen

Aanbieder
Factorium Podiumkunsten
Datum
In overleg
Duur
1 uur of in overleg
Locatie
Op eigen school of bij Factorium
Kosten
Op de eigen school: Bij afname van meerdere workshops op dezelfde dag: € 100,-- voor de eerste en € 60, -- voor elke volgende workshop. Bij afname van één workshop: € 130,-- , Bij Factorium: € 40,-- korting op de eerste workshop
Bestelnummer
8687
Valt onder
Cultuureducatie
Doelgroep
Activiteit
Discipline
« Terug