CiST Nieuwsbrief
 

Nieuwsbrief VO april 2012


1. Incubate
2. Tilburg got Talent
3. programma presentiedag 31 mei

1. Incubate

 

A global art project transforming messages of personal identity into works of art.
Inside Out
Inside Out is een kunstparticipatie-project waar alle inwoners van Tilburg bij betrokken worden. Het project maakt van persoonlijke portretten kunstwerken en maakt deze vervolgens zichtbaar in de stad. De Franse streetart-kunstenaar JR is de drijvende kracht achter Inside Out. Hij is ‘in het bezit van de grootste kunstgalerie ter wereld; de straten.’ Inside Out maakt moeders, buurvrouwen, tantes en oma’s tot modellen. Portretfoto’s worden kunstwerken en de verhalen achter deze Tilburgse moeders worden met de stad gedeeld. Op de website van het project www.insideouttilburg.nl kun je portretfoto’s uploaden. Tegen een betaling van €10,- wordt de foto in New York tot een kunstwerk gemaakt in de vorm van een poster. Voor dit bedrag heb je een heus kunstwerk in handen! De maker van de foto krijgt de poster vervolgens teruggestuurd zodat hij of zij deze tentoon kan stellen in eigen omgeving of in de stad. Op 10 september zullen alle posters tegelijkertijd zichtbaar gemaakt worden. Samen zetten we de moeders van Tilburg in de schijnwerpers.

Relevante links www.insideouttilburg.nl

Contact Heb je meer informatie nodig over Inside Out Tilburg?
- Joost Heijthuijsen joost@incubate.org
- Niki van Rooy niki@incubate.org
- Milou Posthumus milou@incubate.org
Of vraag na hoe jouw school kan participeren bij Ineke.frijters@tilburg.nl


2. Tliburg got Talent

Streetdance TO wint Tilburg Got Talent ( uit het Brabants Dagblad, door Bas Vermeer)
"TILBURG - Popcentrum 013 vormde dinsdag de imponerende arena waar de talenten van zeven Tilburgse vmbo-scholen het tegen elkaar opnamen. De zenuwen zaten er goed in en dat was niet verwonderlijk; het popcentrum was goed gevuld tijdens de tweede editie van 'Tilburg Got Talent'.
"De eerste- en tweedejaars van alle VMBO's kunnen laten zien wat ze in huis hebben", vertelt Yoni Paridaans coördinator van de Brede School Tilburg , die samen met Bureau CiST en Sportbedrijf Tilburg de show organiseert. "Iedereen heeft een talent en dat kunnen ze hier vanavond ontplooien."
Volgens de jury, bestaande uit Thomas Waterreus van Boef en de gelogeerde Aap, Paula Sukel van bestuur onderwijsgroep Tilburg en rapper JPB , staken de dames van streetdance-act TO (van De Vakschool) met kop en schouders boven de competitie uit. De twee waren perfect op elkaar ingespeeld, zo bleek tijdens hun optreden."
Zoals blijkt uit bovenstaand artikel was TgT weer een groot succes. De tweede prijs ging naar de drie zangeressen van 2College Wandelbos en de derde prijs naar de Cobbenhage MAVO met Turn up the drum, een act van twee turnacrobaten en een drummer.
3. Presentatiedag 31 mei

 


Nieuwe CiST-brochure op 31 mei ! Komt u ook op de presentatiedag?

Het is ieder jaar weer een bijzondere bijeenkomst: de presentatieavond van het nieuwe cultuureducatieve programma. Op deze avond ontmoeten culturele veld en onderwijs elkaar.
Vanwege het succes van voorgaande jaren en omdat CiST de docenten naast de nieuwsbrieven ook op een andere manier wil informeren, organiseren we op 31 mei aanstaande in het Jan van Besouwhuis te Goirle de jaarlijkse presentatiedag voor het voortgezet onderwijs. Op die dag wordt het aanbod uit Tilburg en omgeving voor het schooljaar 2012-2013 gepresenteerd.
De presentatie begint om 16.00 uur en is rond 20.15 uur afgelopen. CiST zorgt voor een buffet.

Op de presentatiedag kunt u de educatief medewerkers uit het culturele veld ontmoeten, maar ook met elkaar van gedachten wisselen over wat u op uw school doet met cultuureducatie.
Deelname aan de presentatiedag is voor scholen/instellingen uit de gemeente Tilburg gratis. Ook vertegenwoordigers van buiten de gemeente Tilburg zijn welkom op de presentatiedag. Wij vragen voor hen echter wel een bijdrage van € 10 per persoon, tenzij zij een vaste relatie hebben met CiST. Dan is deelname gratis.

Het programma is tot stand gekomen dankzij de inzet van zeer velen. Wij hopen dat u, als onze gasten, die inzet weet te waarderen. Wij zouden het erg fijn vinden als u ook na het buffet aanwezig bent. Ook de mensen die na de pauze optreden verdienen aandacht!

Het programma ziet er als volgt uit:
15.30 uur Inloop. Wij bieden u een kopje koffie/thee aan. U kunt alvast de informatiemarkt bezoeken, waar het culturele veld zich presenteert.
16.00 uur Welkom
16.15 uur Presentatie Textielmuseum : Textiel Buitenstebinnen

Nieuw educatief Erfgoed programma voor de onderbouw van het VO
Buiten: Interactieve wandeling met iPad
Voor dit programmaonderdeel heeft het Textielmuseum een app laten ontwikkelen waarmee de leerlingen het textiele erfgoed in de omgeving van het museum met behulp van een iPad op interactieve wijze ontdekken. Spelenderwijs worden de leerlingen via een digitale plattegrond naar zes verschillende locaties geleid in de Tilburgse wijk Oud-Noord. De app bevat historische foto’s, filmpjes, animaties en opdrachten. Door de iPad te projecteren op het huidige straatbeeld kunnen zij aan de hand van de historische foto’s verschillen en overeenkomsten zien en verleden en heden als lagen over elkaar plaatsen.
Binnen: Kruip in de huid van …
In het onderdeel dat plaatsvindt in het Textielmuseum zelf, nemen de leerlingen deel aan een spel met opdrachten en ‘kruipen in de huid’ van een museumdirecteur, een ontwerper of een wever. Met gerichte vragen en opdrachten bekijken ze de presentaties en objecten en ontdekken wat de waarde van het Textielmuseum voor hen is.

16.30 uur Presentatie programma Incubate voor VO

In september vindt weer het jaarlijkse Incubate festival plaats. Vincent Koreman komt een korte presentatie geven over wat Incubate is en doet en het programma dat speciaal voor VO is ontwikkeld.
Wednesday – Highschool Day
Het in contact brengen van leerlingen uit het voortgezet onderwijs met kunst en cultuur is inmiddels een vak apart geworden. Voor een festival als Incubate, moeilijk onder te verdelen in kant en klare brokken, is het lastig om deze leerlingen in een formele setting te bereiken. We brengen een van de norm afwijkende verzameling muziek, kunst, film en dans, terwijl de meeste leerlingen op deze leeftijd liever niet van de norm afwijken. We willen deze leerlingen graag in contact brengen met de diversiteit van het festival en de eigenzinnige artiesten en kunstenaars en kiezen er dan ook voor om ons festival gedurende een dag volledig open te stellen voor leerlingen aan het voortgezet onderwijs. We bieden alle bovenbouwleerlingen van alle VO scholen in Tilburg op woensdag en donderdag gratis toegang aan voor het festival, mits de scholen ook akkoord gaan met een introductie die wij bij die klassen ter voorbereiding komen geven.

Keuzeprogramma:

16.50 – 17.15 uur. Presentatie 1. Elektruck

is een oude stadsbus die is omgebouwd tot een mobiele digitale werkplaats. Stichting Elektruck geeft door heel het land workshops. Ze laten kinderen, jongeren en volwassenen kennis maken met de mogelijkheden van de computer met geluid en muziek. Tijdens deze workshop kunt U zelf in de bus stappen en uitproberen wat de mogelijkheden zijn. Zo laten Bas Rombouts en Roel van Laar U ervaren welke mogelijkheden er voor uw leerlingen allemaal zijn.


16.50 – 17.15 uur. Presentatie 2. Oogpunt 'Go with the flow'

GOWITHTHEFLOW is een cyclus van actieve drama- en danslessen, steeds aangepast aan het niveau van de leerlingen. De leerlingen maken kennis met verschillende dramatechnieken en -vormen, zoals mimiek, pantomime en typetjes, maar ook met verschillende dansstijlen uit diverse culturen, zoals streetdance, Afrikaanse dans en Bollywood. Drama en dans vloeien in elkaar over en wisselen elkaar speels af. Centraal staat steeds de samenwerking met andere leerlingen. Samen passen ze de geleerde technieken toe en ontdekken ze de eigen expressie en die van de ander. Ze presenteren voor elkaar en leren een mening vormen. Zo kunnen ze in een positieve sfeer van vertrouwen, respect en plezier leren van elkaar. GOWITHTHEFLOW wordt in projectvorm aangeboden. OOGPUNT heeft projecten (voorstellingen en workshops) voor basis- en voortgezet onderwijs (zowel regulier als speciaal) en voor volwassenen. www.oogpunt.com17.15 – 17.45 uur. Presentatie 3: aanbod Factorium Bollywood meets Hiphop

Factorium Tilburg is een van de bekendste instellingen in Tilburg. De scholen maken regelmatig gebruik van hun diverse aanbod in workshops. In deze presentatie laten zij een nieuwe workshop zien die door de leerlingen van enkele scholen al heel enthousiast is ontvangen.
Je denkt misschien: "HipHop en Bollywood! Wat een rare combinatie!" Maar onze nieuwe, Indiase dansdocente Chavi Bansal gooit het lekker bij elkaar! In een cursus van een aantal lessen combineer je rauwe, westerse HipHop met sierlijke Indiase Bollywood! En ervaring? Dat is niet nodig!
Bollywood is het hollywood van India, waar ze films maken vol wervelende dans en muziek. je kent het misschien wel uit de film 'Slumdog millionaire'. Chavi komt uit India en kan Bollywood-dansen als geen ander.
HipHop uit het Westen, dat kennen we natuurlijk allemaal. Op de Fontys
Dansacademie leerde Chavi ook de westerse Urban Dance heel goed kennen


17.15- 17.45 uur presentatie 4 Niaf Animatiecursus voor docenten

Het gebruik van digitale media onder jongeren is explosief toegenomen. Smartphones zitten in ieders broekzak. Animatie vormt vaak ongemerkt een groot onderdeel van films, series, internettoepassingen en games. De hedendaagse jongere consumeert niet alleen, maar creëert, produceert, exposeert en distribueert aan de lopende band.
Speel daarop in als docent! Dit is de cursus die docenten uit het voortgezet onderwijs voorbereidt om met leerlingen in de klas de mogelijkheden van animatie te verkennen en beeldmanipulatie een plek te geven. De cursus helpt docenten CKV en handvaardigheid (maar ook alle andere geïnteresseerden in het voortgezet onderwijs) om met leerlingen in de klas animatie te maken.
Alle info en techniek om met leerlingen aan de slag te gaan is online beschikbaar. De inhoud richt zich op de techniek en schoolpraktijk maar kleedt dat in met theorie en geschiedenis. Bovendien voorziet de website in voorbeelden die in de klas te gebruiken zijn. Door docenten te trainen gaat de kennis van eenmalige workshops door animotors niet verloren en worden bewegend beeld en beeldmanipulatie een
structureel onderdeel in het beeldend onderwijs.


17.45 – 18.15 uur. Bezoeken van de presentatiemarkt.

U krijgt de tijd om de afzonderlijke stands van de instellingen en / of zelfstandig werkende kunstenaars te bezoeken. Zij nodigen U uit om met hen in gesprek te gaan. En de mogelijkheden voor uw school te bespreken.

18.15 uur Buffet
19.15 uur Presentatie Educatieve Programma 2012-2013
Een korte introductie op de nieuwe brochure
19.30 uur Voorstelling ' Dis is IT ' door Schott in de Rose
Deze voorstelling is een schot in de roos!

De productie DIS is IT gaat over gewoon jezelf durven zijn. 'Lekker makkelijk' maar in de praktijk één van de spannendste en moeilijkste taken.
Tijdens een muzikaal optreden schieten herkenbare thema's voorbij zoals; blauwtjes lopen, pesten of gepest worden., te dik of te dun zijn. Door middel van aanstekelijke raps, spoken word, dans en zang delen de artiesten angsten en grappige schaamte, die zij zelf hebben moeten overwinnen.

Na het optreden gaan de leerlingen, op school, tijdens een workshop aan de slag om een rap, dans of zangnummer te maken, geïnspireerd op eigen angst overwinnen .
( zonder de ander te 'dissen') Welke ballen gooi je op? Welke ballen heb je nodig?
De dag eindigt met een presentatie/optreden aan elkaar.


20.00 uur Eind programma en uitreiking nieuwe brochure en jaarprogramma.
Voor wie nog wil napraten: een borrel.


U kunt zich aanmelden door onderstaande strook voor 23 mei aan CiST toe te zenden, Lange Nieuwstraat 172-174, 5041 DJ Tilburg. U kunt zich ook per e-mail aanmelden: ineke.frijters@tilburg.nl .
U krijgt van ons een bevestiging van de inschrijving en een uitgewerkt programma. We behandelen de inschrijvingen op volgorde van binnenkomst. Als een workshop volgeboekt is laten we u dat via de e-mail dat weten en kunt u een andere workshop uitkiezen.


Naam (namen) + e-mailadres + nummers keuze workshops ( 1 of 2 om 16.50u
3 of 4 om 17.15u )

.............................................................. …………………………………... ………………..

............................................................. …………………………………... ………………..

.............................................................. …………………………………... ………………..

………………………………………... …………………………………... ………………..
.
School: ………………………………………………………………………………….

Adres school: …………………………………………………………………………………..

Postcode school: …………………………………………………………………………………

Telefoonnummer school: ………………………………………………………………………..Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief