CiST Nieuwsbrief
 

Nieuwsbrief 2-2012, primair onderwijs | 7 mei 2012


In deze nieuwsbrief:
  1. Presentatiedag CiST
  2. Incubate zoekt scholen
  3. Olympische Spelen
  4. Kinderboekenweek 2012
Belangrijke data:
- 24 mei: Presentatiedag CiST
- 4 september: Informatieavond Kinderboekenweek

1. Presentatiedag CiST
 
Hebt u zich aangemeld voor de Presentatiedag CiST op 24 mei aanstaande? Klik hier voor informatie. Inschrijven kan tot 21 mei aanstaande.
 
 
2. Incubate zoekt  basisscholen

Incubate is een festival voor independent culture. Het heeft een breed programma met veel muziek, beeldende kunst, debat, film en hedendaagse dans. Gedreven door artistieke vernieuwing brengt Incubate meer dan 250 culturele voorlopers. Zij presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free folk. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.
Incubate vindt plaats van 10 tot en met 16 september 2012 in en rondom Tilburg. Van café tot natuurtheater. Van popzaal tot boerderij.Zie voor meer informatie over het festival de website www.incubate.org.

Een van de succesverhalen van Incubate is het middagprogramma voor jonge kinderen, After School Avant Garde. Leerlingen, kunstenaars, ouders en leerkrachten zijn zeer te spreken over deze reeks, waarbij we internationale avant garde kunstenaars aan de slag laten gaan met kinderen van het basisonderwijs en de naschoolse opvang: voorgaande jaren was dat bijvoorbeeld drummen met Han Bennink, een middag over ruimtevaart met Felix Kubin en schilderen met Kati Heck. Het levert enorm veel positieve en creatieve energie op en zelfs veel volwassen bezoekers van het festival gaven aan heel graag onderdeel te zijn geweest van deze middagen. De continuïteit in de middagopbouw en activiteiten was echter nog niet optimaal. Waar we vorig jaar nog probeerden deze middagen zelf helemaal in te richten, willen we komend jaar al vanaf een vroeg stadium met de organisatoren van OCCII Kinderpret en met CIST (Cultuur In Scholen Tilburg) om de tafel om een zo effectief mogelijk plan op te stellen voor de concrete invulling van de ASAG. Natuurlijk is de invulling van de kunstenaar steeds leidend en levert Kinderpret aanvullende ondersteuning en maken zij een logisch verhaal van de middag. Creativiteit, kunst, fantasie en experiment zijn nog steeds de sleutelwoorden, maar lol hebben is het allerbelangrijkste. We kiezen wederom voor internationale kunstenaars die bekend staan om hun eigenzinnigheid met namen als Floris Vanhoof, Wim T. Schippers en No Neck Blues Band.
 
We kiezen wederom voor een programma van een week, waarbij maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag ingevuld worden met klassen van Tilburgse basisscholen en woensdag evenals eerdere jaren een ‘open inloop’ middag wordt. Iedere dag kunnen 20 tot 40 leerlingen participeren. Er is ruimte voor drie scholen. Twee dagen zal gewerkt worden met de discipline beeldend en twee dagen met muziek. Er zijn geen kosten aan dit programma verbonden. Locatie: Paradox
Op 12 september, woensdag, is er een open inloop voor alle scholen. Tijden van 13.00 tot 16.00 uur. Een idee voor Brede school of BSO?
 
Interesse? Meld u bij Vincent Koreman van Incubate, vincent@incubate.org
Een indruk van de After School Avant Garde 2011 ziet u op bijgaande link  http://vimeo.com/38424622
 
 
3. Olympische Spelen
Kunst om voor warm te lopen
 Met de Olympische Spelen in Londen in het vooruitzicht 
heeft Kunstgebouw Zuid-Holland een lespakket voor de hele school ontwikkeld. Originaliteit, gezamenlijkheid en ontmoeting staan in dit project centraal. De leerlingen laten zich inspireren door de Olympische Spelen en geven hun ideeën
 
Een week vol muziek, dans en beweging
De projectweek start met een feestelijke openingsceremonie. Het lerarenteam doet de aftrap, waarbij het olympisch vuur symbolisch wordt ontstoken. Daarna volgen de lessen in de disciplines beeldende kunst, dans, fotografie, muziek en drama. De week sluit af met een schoolbrede presentatie, waarbij alle leerlingen samen een flashmob dansen.
 
Lessen voor elke bouw
De lerarenhandleiding biedt voor elke bouw passende lesideeën. Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen: de olympische ringen, sportschoenen, topsporters, groepsyell, dansestafette, sporthelden, slow motionsport, sportfoto’s, heldenrap, overwinningsdans. Op de cd staat het Olympische Spelenlied en muziek bij de lessen.
 
Het pakket bevat een lerarenhandleiding met negentien lessen en een cd.
Hoe lang duurt het project? Een week, maar uiteraard kan een school een keuze maken en lessen/onderdelen aanpassen of weglaten.
Wat kost het? € 25,- per lerarenhandleiding met cd
 
Bestellen
Het lespakket is te bestellen via de website: www.kunstbalie.nl/publicaties Bij het ter perse gaan van deze nieuwsbrief bleek de link van Kunstbalie niet te werken. Wellicht kunt u even bellen naar Kunstbalie of het pakket via Kunstgebouw bestellen via deze link
 
 
4. Kinderboekenweek 2012
 
Het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar is geschreven door Tosca Menten. Op onze presentatiedag kunt u iets zien van de voorstelling die Tosca aan het maken is rondom de Kinderboekenweek. Wij gaan die voorstelling in september tegen een gereduceerd tarief aan de scholen aanbieden.
Kort na de presentatiedag krijgt u de uitnodiging voor de informatieavond Kinderboekenweek op 4 september in het Jan van Besouwhuis in Goirle. Tosca Menten zal op deze avond centraal staan, maar we hebben ook weer een reeks aan speciale workshops op het programma staan.
In de voorbije jaren kreeg iedere deelnemer een informatiepakket mee. Dat is met ingang van dit jaar veranderd. We zijn gaan samenwerken met het Kunstgebouw in Zuid-Holland en Kunst Centraal in Utrecht. Deze provinciale steunfuncties brengen al een reeks van jaren een lesboek uit met een rijke schakering aan lesideeën, direct gekoppeld aan kinderboeken. Deze lesideeën zijn gekoppeld aan de kunstdisciplines. Fragmenten van boeken, een cd en een openings- en sluitingsactiviteit zijn in dit lesboek opgenomen. Wij stellen aan iedere school die zich inschrijft gratis één exemplaar van het lesboek van dit jaar beschikbaar.


Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief