CiST Nieuwsbrief
 

Nieuwsbrief 3-2012, primair onderwijs | 20 augustus 2012


In deze nieuwsbrief:
  1. We zijn begonnen
  2. Incubate zoekt scholen
  3. Aanbieding Kinderboekenweek
  4. Kinderboekenweek
  5. Sluiting inschrijvingen CiST
  6. ICC-cursus
Belangrijke data:
1 september. Aanbieding Kinderboekenweek
1 september. Deadline inschrijvingen CiST
4 september. Infoavond Kinderboekenweek
1 oktober. Deadline inschrijven ICC-cursus

1. We zijn begonnen!

 
Het nieuwe schooljaar is van start gegaan. Voor wat betreft cultuureducatie gaat er in 2013 het nodige veranderen. De regeling 'Cultuureducatie met kwaliteit' gaat dan in. Wij houden u van een en ander op de hoogte, maar het is nooit verkeerd om de regeling te lezen(klik hier) en alvast na te denken over doorgaande leerlijnen, verankering van cultuureducatie en professionalisering.
            
 

 

2. Incubate zoekt  basisscholen


Incubate is een festival voor independent culture. Het heeft een breed programma met veel muziek, beeldende kunst, debat, film en hedendaagse dans. Gedreven door artistieke vernieuwing brengt Incubate meer dan 250 culturele voorlopers. Zij presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free folk. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.
Incubate vindt plaats van 10 tot en met 16 september 2012 in en rondom Tilburg. Van café tot natuurtheater. Van popzaal tot boerderij. Zie voor meer informatie over het festival de website www.incubate.org.

Een van de succesverhalen van Incubate is het middagprogramma voor jonge kinderen, After School Avant Garde. Leerlingen, kunstenaars, ouders en leerkrachten zijn zeer te spreken over deze reeks, waarbij we internationale avant garde kunstenaars aan de slag laten gaan met kinderen van het basisonderwijs en de naschoolse opvang: voorgaande jaren was dat bijvoorbeeld drummen met Han Bennink, een middag over ruimtevaart met Felix Kubin en schilderen met Kati Heck. Het levert enorm veel positieve en creatieve energie op en zelfs veel volwassen bezoekers van het festival gaven aan heel graag onderdeel te zijn geweest van deze middagen. Creativiteit, kunst, fantasie en experiment zijn nog steeds de sleutelwoorden, maar lol hebben is het allerbelangrijkste. We kiezen wederom voor internationale kunstenaars die bekend staan om hun eigenzinnigheid met namen als Floris Vanhoof, Wim T. Schippers en No Neck Blues Band.
 
We kiezen wederom voor een programma van een week, waarbij maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag ingevuld worden met klassen van Tilburgse basisscholen en woensdag evenals eerdere jaren een ‘open inloop’ middag wordt. Iedere dag kunnen 20 tot 40 leerlingen participeren. Er is ruimte voor drie scholen. Twee dagen zal gewerkt worden met de discipline beeldend en twee dagen met muziek. Er zijn geen kosten aan dit programma verbonden. Locatie: Paradox
Op 12 september, woensdag, is er een open inloop voor alle scholen. Tijden van 13.00 tot 16.00 uur. Een idee voor Brede school of BSO?
 
Interesse? Meld u bij Vincent Koreman van Incubate, vincent@incubate.org
Een indruk van de After School Avant Garde 2011 ziet u op bijgaande link  http://vimeo.com/38424622
 
 

3. Aanbieding voorstelling Kinderboekenweek

Plofzak Drollemans, Tosca Menten draait door is een komische en muzikale voorstelling over fantasie. Van deze voorstelling hebben we een stukje laten zien op de Presentatiedag CiST. We hebben een aanzet voor de voorstelling laten zien tijdens onze presentatiedag in juni.
De voorstelling wordtgespeeld door Tosca Menten. Begeleid door: Kiki Schippers; spel & zang en Los Rubios: Mirek Walton; gitaar en piano en Jorind Josemans; accordeon. Regie: Kiki Schippers.

 
 
Kinderboekenschrijfster Tosca Menten neemt je mee naar de binnenkant van haar hoofd. Daar wachten nog duizend ideeën ongeduldig tot ze worden opgeschreven. Het borrelt er en bruist… Het spettert en sist…Plotseling brandt er iets aan. Het gaat walmen! Het rookt! Hellup! Bel de dokter! Tosca Menten kookt over! 
 
 Inmiddels zijn er bijna twintig boeken van Tosca Menten verschenen. Haar boeken zijn in bedoeld voor kinderen van alle leeftijden van de basisschool, maar ze zijn ook voor volwassenen leuk om (voor) te lezen. Fantasie (je kunt het zo gek niet verzinnen) en humor (op iedere bladzijde een lach) zijn Tosca’s belangrijkste wapens. Haar verhalen zitten vol komische personages, dwaze situaties en onmogelijke verwikkelingen, waardoor ze gegarandeerd op de lachspieren werken.
 
Tosca Menten schrijft het Kinderboekenweekgeschenk van 2012. Dit werd op 22 november 2011 in het Jeugdjournaal bekendgemaakt. Het ontmoeten van andere culturen in en door verhalen staat tijdens de Kinderboekenweek centraal onder het motto Hallo wereld! De 58ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 3 t/m zaterdag 13 oktober 2012
We bieden deze voorstelling aan in het kader van de Kinderboekenweek. Kosten: € 4,00 per leerling (inclusief vervoer, theater en korting).
Sluitingsdatum: 1 september. De voorstelling is geschikt voor 7 - 12 jaar.
Datum: 17 september 2012 - 21 september 2012
Meld u snel aan via jan.stoel@tlburg.nl


4. Kinderboekenweek 2012

 
Op 4 september organiseert de werkgroep Kinderboekenweek de jaarlijks informatieavond in  het Jan van Besouwhuis in Goirle. De avond is helemaal uitverkocht. Zo'n 250 aanwezigen zullen erbij zijn en het gaat (hopelijk) weer een geweldige avond worden. Deze week ontvangt iedere deelnemende school de definitieve uitnodiging. Klik hier voor de uitnodiging en het programma.
 
 
 

5. Sluiting inschrijvingen CiST

 
Op 1 september sluit de termijn waarop scholen zich kunnen inschrijven voor het programma van CiST. Voor alle activiteiten daarna vervalt de kortingsregeling.
Vragen? Neem contact op met Jan Stoel.
 
 

6. ICC-cursus

 
In oktober gaat, bij voldoende belangstelling een nieuwe ICC-cursus van start. Een cursus voor leerkrachten waarin de ontmoeting tussen onderwijs en het Culturele veld centraal staat en waar handreikingen worden gegeven om de samenwerking te bevorderen Meer info? Klik hier.
Kosten: € 950,-- per deelnermer. € 500,-- wordt door de provincie Noord-Brabant betaald, zolang men daarvoor budget heeft.
Data: 30 oktober, 6 en 13 november 2012, 15, 22 en 29 januari 2013. Eindpresentatie: 6 maart 2013
Aanmelden kan tot 1 oktober bij jan.stoel@tilburg.nl
 


Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief