CiST Nieuwsbrief
 

nieuwsbrief VO september 2013


1. Concert Requiem voor Auschwitz
2. Cultuurkaart tegoed vervalt
3. Cultuureducatie met Kwaliteit CMKT
4. Tilburg got Talent 2014
 12 juni 2014 presentatiedag VO

1.       Concert Requiem voor Auschwitz

Vanuit het Gypsyfestival kregen we het aanbod om voor leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs vrijkaarten aan te bieden HAVO/VWO 3 of 4 voor het concert op 30 oktober
aanstaande van 15.15u- 16.00u in de concertzaal van de Schouwburg.
Voor de leerlingen, die niet meedoen aan het educatie project is het, denken we, zinvol om vooraf aandacht te besteden aan het onderwerp via een lesbrief, bijvoorbeeld door de mentor. Ook is er eventueel een dvd beschikbaar.
 
Het Requiem voor Auschwitz is een muzikaal monument voor alle slachtoffers van de Nazi-vervolging. Het vormt een levend bewijs van de kracht van cultuur tegenover discriminatie en uitsluiting.
Er is een dvd met de NOS documentaire beschikbaar over 'De vergeten Holocaust'.  Het geeft de achtergrond aan van waaruit het Requiem voor Auschwitz is ontstaan.
Het educatieproject ‘Requiem op School’ is een vervolg op het Requiem voor Auschwitz; een muzikaal monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van het Poolse vernietigingskamp. Voor dit educatieproject komt Roger 'Moreno' Rathgeb, de componist van het Requiem voor Auschwitz, naar de scholen toe. Hij speelt delen van het Requiem voor op zijn accordeon en gaat met de leerlingen in gesprek over Auschwitz en het herdenken van de slachtoffers van de Holocaust. Enerzijds een inspirerende les over motivatie, doorzettingsvermogen en het verwerken van emoties in muziek, anderzijds een persoonlijk verhaal over het levend houden van de herinneringen aan de gruweldaden van de Tweede Wereldoorlog, de onderdrukking van een volk en de moeilijke positie van de Sinti en Roma, verteld door de man die aan de basis stond van dit indrukwekkende evenement.

2   Tegoeden cultuurkaart vervallen na 30 september  

           
Het klassikale Cultuurkaart-tegoed van schooljaar 2012-2013 vervalt op maandag 30 september 2013. Het is daarna niet meer mogelijk om weborders aan te maken. Docenten kunnen nog tot en met maandag 7 oktober 2013 weborders goedkeuren. Alle nog openstaande weborders worden op 7 oktober 2013 om 23.59 uur automatisch geannuleerd. Scholen die een instelling na 7 oktober nog geld verschuldigd zijn, moeten op een andere manier aan hun betalingsplicht voldoen.
Neem contact op met ondergetekende wanneer je nog cultuurkaart tegoed over hebt dat je in de komende maanden wilt besteden.
 
Vanaf 1 november 2013 begint Cultuurkaart-jaar 2013-2014. Vanaf deze datum komen de nieuwe Cultuurkaart-tegoeden vrij en kunnen er weer weborders worden aangemaakt.
 

3.   Cultuureducatie met Kwaliteit - pilot

                               
Op maandag 23 september vond in de grote zaal van Factorium het minisymposium rond CMKT plaats. Het was een inspirerende middag, die door directieleden, ICC-ers en ook een groot aantal raadsleden werd bezocht. Cultuureducatie leeft.
Veertien basisscholen hebben zich aangemeld om mee te doen aan Cultuureducatie met Kwaliteit. Er is in de komende vier schooljaren ruimte voor 31 scholen. Voor het voortgezet onderwijs starten we volgende schooljaar met een pilot gebaseerd op de doorlopende leerlijn cultuureducatie.
 
Tijdens de presentatiedag van 4 juni hebben we in een workshop uitgelegd wat dit kan gaan inhouden voor uw school. We willen het in ieder geval koppelen aan Tilburg got Talent.
Er zijn twee scholen die zich hebben aangemeld en aangegeven, dat ze interesse hebben om deel te nemen aan de pilot. En zij komen ook in aanmerking om mee te doen aan de pilot CMKT
U wordt in deze nieuwsbrieven op de hoogte gehouden.
Over twee jaar gaan we ook voor de groep VO , met een focus op de onderbouw VMBO, een subsidie aanvragen, zodat we met veel meer klassen kunnen gaan werken aan een doorlopende leerlijn
 
 

4.      Tilburg got Talent 2014


De vierde editie van Tilburg got Talent, eind mei of begin juni 2014,  kan doorgaan. De datum zal binnenkort bekend gemaakt worden. Inmiddels hebben zich 8 scholen aangemeld en zich gecommitteerd om mee te doen.
De eerste workshops zullen plaats gaan vinden in februari / maart 2014.
Voor de deelnemers aan de pilot gaan de eerste gesprekken binnenkort van start zodat we ook met hen een planning kunnen gaan maken.
CMKT, Cultuureducatie Met Kwaliteit Tilburg, is gekoppeld aan Tilburg got Talent
 
 

 Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief