CiST Nieuwsbrief
 

Nieuwsbrief 7-2013, primair onderwijs | 3 oktober 2013


In deze nieuwsbrief
1. Terugblik CMKT
2. Voorleesdagen
3. ICC-cursus
4. De Straat/Ronde van de Besterd

 

Belangrijke data:
29 oktober. Informatieavond Voorleesdagen
5 juni. Presentatiedag CiST
 


1. Terugblik CMKT

Zo'n 130 aanwezigen waaronder heel veel basisscholen, instellingen en raadsleden waren bijeen op het mini-symposium CMKT (Cultuureducatie Met Kwaliteit Tilburg), het grote programma dat tot en met 2016 in Tilburg loopt rondom cultuureducatie. Er waren bevlogen betogen van wethouder Frenk, directeur FLOT Ans Buys en adjunct-directeur én icc'er Irene Schmeltz die het onder meer hadden over het belang van cultuur voor zichzelf en voor de ontwikkeling van kinderen. Natuurlijk was er ook een toelichting op het programma CMKT door projectleider Jan Stoel. Het hart van de bijeenkomst werd echter gevormd door de 'vierkante' tafelgesprekken (want de ronde tafels bij Factorium waren te klein om alle aanwezigen aan te laten schuiven). Zeven directeuren en icc'ers van basisscholen die aan CMKT begonnen zijn én de educatief medewerkers waarmee ze samenwerken gaven een korte presentatie over wat ze doen, waarom ze dat doen en wat het uiteindelijke doel is. Er ontstonden boeiende gesprekken tussen al degenen die aan tafel zaten. "We zijn met ons hele team betrokken. Cultuureducatie is geen apart onderdeel op onze school meer, het wordt door iedereen gedragen, maakt onderdeel uit van al onze vakken. Wij hebben geleerd om vanuit één kunstdiscipline de verbindingen naar andere vakken te leggen en we zien nu ook hoe we wat we binnenschools aan leerlingen aanbieden buitenschools kunnen verdiepen." "Bij ons gaat het niet meer om 'hoeveel uur krijgen we hiervoor'. Iedereen ervaart dat het alleen maar tijdwinst oplevert." "Wij hebben de taalroutines op onze school verbonden met muziek. Wat we leerlingen aanleren beklijft veel beter.""Wij hebben gekozen voor erfgoed en onze leerkrachten hebben zelf thema's gekozen om echt met cultureel erfgoed aan de slag te gaan. Wij verbinden dat ieder jaar met een andere kunstdiscipline. Het werkt echt." "Wij gaan echt voor doorgaande leerlijnen." "Op onze school staan 21st century skills centraal. Dat past helemaal bij creativiteitsontwikkeling zoals die bij CMKT aan de orde komt. Wij leren dus steeds meer integraal denken. Voorbij is het denken in hokjes. We hebben nooit geweten dat cultuureducatie zo'n belangrijke rol kan spelen. Wij hebben het tegenwoordig over cultuuronderwijs." "Dit traject kost ons erg weinig geld en wij kunnen onze medewerkers op school perfect scholen in een kunstdiscipline. Zij worden bovendien nog gecoacht door professionals ook."
Naast de 15 scholen die al meedoen met CMKT waren er ook scholen die zich kwamen oriënteren. Komend schooljaar kunnen weer nieuwe scholen meedoen. Interesse ga eens in gesprek met de projectleider van CMKT, jan.stoel@tilburg.nl .

2. Voorleesdagen

Krrrr…okodil! van Catherine Rayner is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2014. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2012 verschenen. In totaal selecteerde de jury tien titels voor peuters en kleuters.

De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari 2014. Doel van de jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Tijdens deze dagen staat het vrolijke en tot Prentenboek van het Jaar gekozen Krrrr…okodil! van Catherine Rayner centraal.

Naast de landelijke VIP-voorleesontbijten organiseren ook bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven voorleesactiviteiten, al of niet met lokale helden als voorlezer.
Voor een voorproefje op dit landelijke feest organiseert de werkgroep Voorleesdagen op 29 oktober aanstaande een feestelijke informatieavond in het Natuurmuseum te Tilburg. Tijdens deze avond legt u een eigen route af door het Natuurmuseum en volgt u verschillende workshops. Uiteraard wordt de avond wederom muzikaal ondersteund door de Voorleesband. Klik hier voor meer informatie.

3. ICC-cursus

Op 20 november gaat een nieuwe ICC-cursus van start. 11 leerkrachten hebben zich hiervoor ingeschreven. Zij hebben hierover inmiddels bericht gehad. Wilt u alsnog aansluiten dan kan dat, maar wel snel wezen!
De cursus zal verzorgd worden door Anton Willemse en Ineke Frijters

Tijdens de cursus wordt gewerkt aan een 'groeidocument'. Tijdens het tweede deel van de cursus gaan we ons verdiepen in CMKT en de doorlopende leerlijnen. Doet uw school mee aan CMKT en wilt u een leerkracht middels deze icc-cursus voorzien van de allerlaatste informatie dan is deze cursus een uitgelezen kans.
Cursustijden: 14.00 tot 17.00 uur.

De cursusdata zijn: 20-11-2013, 27-11-2013, 4-12-2013, 22-01-2014, 29-01-2014 en 5-02-2014. Tussentijds vindt er nog een middagexcursie plaats, waarschijnlijk op 8 januari 2014 's middags. Op 12 maart 2014 is de eindpresentatie.

4. Ronde van de Besterd

Stichting Straat organiseert manifestaties waarin het verleden, het heden en de toekomst van karakteristieke ‘straten’ en hun directe omgeving worden belicht. Dit doen we aan de hand van een uitgebreid, gevarieerd en laagdrempelig programma. Terugkerende thema’s zijn o.a. architectuur, historische en stedenbouwkundige ontwikkeling, bewoningsgeschiedenis, industrieel en religieus erfgoed, kunst in de openbare ruimte, onderwijs, verkeer… Daarnaast zijn de manifestaties bedoeld voor alle Tilburgers, die zo (opnieuw) en intensief kennis kunnen maken met een bijzonder stukje Tilburg. Zo kwamen de Goirkestraat (2003), de Korvelseweg (2005), Korte Heuvel-Sint Josephstraat-Armhoef (2007), de totale Ringbaan (2010), de voormalige Koningswei (2011) en het Wilhelminakanaal/Piushaven (2013) aan de beurt.
De volgende manifestatie staat in het teken van de wijk Besterd, met als hoofdlijn de Besterdring. Dit plan krijgt gedurende de hele maand mei 2014 gestalte. Hiervoor organiseren Stichting Straat en diverse partners een uitgebreid programma, met o.a. tentoonstellingen, de uitgave van een boek, excursies, een speciale markt, een gedichtenwedstrijd etc.

Ronde van de Besterd
Een van de bekende gebeurtenissen in de Besterd was de jaarlijkse en legendarische wielerwedstrijd de Ronde van de Besterd (van 1952 tot 1994). Hieraan werd deelgenomen door amateurs en semi-profs, met renners die ook furore maakten in de grote koersen. Hiernaast een foto uit het begin van de jaren vijftig.

Zo’n wedstrijd is nu onmogelijk vanwege de verkeerssituaties. Maar i.s.m. TWC Pijnenburg is het idee ontwikkeld om ‘dikke bandenrace’ voor kinderen te organiseren. Dit over een parcours heen en terug op de Besterdring (tussen Molenstraat en NS-Plein). Streefdatum: zondag 18 of 25 mei 2014.

Het zou prachtig zijn als scholen in de wijken Besterd, Theresia, Loven en Hoefstraat mee zouden doen. Klik hier voor verdere informatie. Interesse? Meld uw school aan bij jan.stoel@tilburg.nl  Hij brengt u in contact met de Stichting Straat.
 Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief