CiST Nieuwsbrief
 

nieuwsbrief VO 2013


1. Slotaccoord Requiem
2. Workshop Lange Frans
3. Creatief Hacken
4.Tilburg got Talent 
5.Cross Linx
6.Heftige Hersenen
12 maart Heftige Hersenen-Mark Mieras
27 mei Tilburg got Talent 2014
12 juni Presentatiedag VO

1. Slotakkoord Requiem voor Auschwitz

Op 30 oktober vond in de concertzaal van de Schouwburg het slotakkoord van het Requiem voor Auschwitz plaats in aanwezigheid van Hare majesteit Prinses Beatrix. Zo'n 450 leerlingen van het Theresialyceum, van het Vakcollege, van de Nieuwste School, van 2College Wandelbos en van het Mill Hill College waren muisstil en hebben geboeid gekeken naar het filmpje van het Sinti meisje dat naar Auschwitz op excursie ging, geboeid geluisterd naar een deel van het Requiem dat Roger Moreno op zijn accordeon speelde en naar het afsluitende concertje van het orkest van Tato Mirando.Na afloop heeft Prinses Beatrix met vijf leerlingen van de verschillende scholen en hun docenten een gesprek gehad. Ze was zeer geïnteresseerd in hen allemaal.


We kijken terug op een zeer geslaagd Slotakkoord. Prinses Beatrix heeft via haar secretaris laten weten dat ze het “een dierbare bijeenkomst” vond. De foto’s van de diverse scholen staan op de website van het GYPSYfestival.


2 De Frater van Gemertschool wint workshop van Lange Frans
Lange Frans was op 14 november op de Frater van Gemert school waar hij leerlingen antwoord gaf op hun prangende levensvragen.. Deze Meet & Greet was de prijs die de leerlingen binnenhaalden door als één van de drie besten te eindigen op de Buma Music Academy Pop Quiz., Een onderdeel van een speciaal schoolprogramma over muziek.

In het lesprogramma inspireren tal van artiesten scholieren voor het maken van een eigen act. De leerlingen spelen ook een popquiz met de eigen klas en maken zelf een songtekst. De talentvolste acts van de deelnemende scholen nemen het  uiteindelijk tegen elkaar op in de grote finale. 'stomme vragen bestaan niet, vraag wat je vragen wil en schaam je nergens voor' zegt de Amsterdamse rapper Lange Frans, die eigenlijk Frans Frederiks heet. Eén van de leerlingen vraagt 'Wat voor muziek maak je eigenlijk? Er wordt lacherig gereageerd door medeleerlingen maar Lange Frans trekt dat meteen recht. 'Dat kun je gewoon vragen hoor'
Na de eerste vraag gaat iedereen los. Ze willen alles van hem weten: zijn lievelingsnummer, of hij al bezig is met een nieuw nummer en waarom de samenwerking destijds met Baas B gestopt is.
Na het gesprek met Lange Frans mogen de leerlingen hun eigen talenten laten zien. Er wordt gerapt, gezongen, gedrumd, en gitaar gespeeld. In februari levert de school een act aan voor de landelijke competitie. Volgens Lange Frans maken ze zeker kans. De andere deelnemende scholen aan de Buma Music Academy in Tilburg zijn 2College Wandelbos, het Theresialyceum, het Vakcollege ISK en de Nieuwste School.

3. MU Educatie Creatief Hacken

12 november – medio januari 2014 | MU Witte Dame Creative hacking en kunst & technologie workshops in F.A.T. Gold Europe

De tentoonstelling F.A.T. Gold Europe laat zien wat 5 jaar woest leven, popcultuur en digitaal onderzoek oplevert. F.A.T. staat voor het Free Art & Technology Lab, een groep internationale kunstenaars die bekend staan om hun kritische, subversieve, activistische, maar ook grappige hacks, pranks en projects. Zo veegden zijn Justin Bieber van het internet en ontwierpen ze een universele constructie-kit waarmee je LEGO, K'NEX en andere bouwsteentjes met elkaar kunt verbinden.
Het educatief programma bestaat uit:
- Een interactieve rondleiding met hands-on art&technology en hacking activiteiten
- Een videoles waarmee het bezoek thuis of in de klas voorbereid kan worden.
Kosten € 3,- per persoon
Aanmelden: educatie@mu.nl

4. Tilburg got Talent 2014 en CMKT pilot

De vierde editie van Tilburg got Talent gaat door en wel op 27 mei 2014. Inmiddels hebben zich 8 scholen aangemeld en zich gecommitteerd om mee te doen.

De eerste workshops zullen plaats gaan vinden vanaf maart 2014.
Voor de deelnemers aan de pilot gaan de eerste gesprekken binnenkort van start zodat we ook met hen een planning kunnen gaan maken.
CMKT, Cultuureducatie Met Kwaliteit Tilburg, is gekoppeld aan Tilburg got Talent. Vanaf januari 2014 gaan we op twee scholen De Frater van Gemertschool, met de doorlopende leerlijn dans, en de Cobbenhagen MAVO, met de disciplines dans en zang, met de pilot van start.

5. Cross Linx

Cross-Linx School - Klassiek meets Pop

opzet educatief programma
Cross-Linx School is een educatief programma dat gelinkt is aan het Cross-Linx festival. Een reizend festival dat ook in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Groningen plaatsvindt. Het festival brengt popartiesten in contact met klassieke muziek dat op verschillende manieren vorm krijgt. Zo spelen popartiesten samen met grote orkestgroepen in de grote zaal, maar zijn er ook intieme optredens onder de noemer Music Mining. Op onverwachte plekken in het muziekgebouw Eindhoven spelen muzikanten voor een klein publiek.
Inhoud lesprogramma
Het educatief programma bevat een drietal onderdelen. Deze onderdelen worden samen met de docent ingedeeld en aangepast aan de mogelijkheden van de school. We werken graag op maat om op die manier goed te kunnen aansluiten bij de wensen van school.
Het project is verdeeld in een 3 onderdelen
• Een muzikaal gast ’college’ op school
• Een bezoek aan een concert, festival of optreden livemuziek te laten beleven door bijvoorbeeld bezoek aan een Music Mining of concert in een zaal in Tilburg
• Workshop aansluitend of gelinkt aan het bezoek van een live optreden.
Interesse: meer info bij
Ineke.frijters@tilburg.nl

6. Heftige Hersenen in Brabant.

Graag willen we jullie informeren over onze plannen en met enige trots kondigen we aan dat we van plan zijn Heftige Hersens Live!, de spraakmakende, informatieve en onthutsende voorstelling voor iedereen - van ouder tot puber tot docent - die eindelijk te weten wil komen waarom de puber zo pubert en een ouder zo ‘oudert’!

Uitgeverij Nieuw Amsterdam produceert i.s.m. Theatergroep PlayBack en Theaterzaal Factorium Tilburg een avond die geheel in het teken zal staan van De Puber en diens moeizame relatie met ouders en andere volwassenen. De aanleiding voor de voorstelling is de graphic novel van wetenschapsjournalist en schrijver Mark Mieras en striptekenaar Jan Bart Dieperink over de werking van het puberbrein.

Mark Mieras en Theatergroep PlayBack nemen jongeren en hun ouders mee in een voorstelling vol herkenbare scènes en verrassende wetenschap. Zijn ouders wel zo rationeel als ze denken? Zijn jongeren wel zo asociaal? Wie moet nu eigenlijk wie opvoeden? En tenslotte: wat is de diepere zin van al dit geworstel? Het publiek wordt op interactieve wijze betrokken bij het experiment en theater on stage. Aan het einde van de voorstelling zal de uitgave van het boek overhandigd worden aan de spelers van Theatergroep PlayBack.

Graag nodigen wij je uit deze speciale avond met ons bij te wonen op maandag 10 maart. Geef je op voor 28 februari. Kaarten kosten € 12,50 p.p. Alleen bij voldoende deelnemers kan de avond doorgaan. Ineke.frijters@tilburg.nl Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief