CiST Nieuwsbrief
 

nieuwsbrief VO april-mei


Nieuwe CiST-brochure op 10 juni!!!!
Komt u ook naar de presentatiedag?

MELD JE AAN VOOR DE DIGITALE NIEUWSBRIEF VIA WWW.CiST.NL.
NIEUWSBRIEVEN WORDEN NIET MEER AFZONDERLIJK NAAR SCHOLEN GESTUURD.
Het is ieder jaar weer een bijzonder gebeuren: de presentatieavond van het nieuwe cultuureducatieve programma. Op deze avond ontmoeten culturele veld en onderwijs elkaar.
Vanwege het succes van voorgaande jaren en omdat CiST naast de nieuwsbrieven de leerkrachten ook op een andere manier wil informeren, organiseren we op 10 juni aanstaande in het Jan van Besouwhuis in Goirle, de jaarlijkse presentatiedag. Op die dag wordt het aanbod uit Tilburg en omgeving voor het schooljaar 2010-2011 gepresenteerd.
De presentatie begint om 16.00 uur en is rond 20.15 uur afgelopen. CiST zorgt voor een heerlijk buffet als maaltijd.


Presentatiedag VO in het Jan van Besouwhuis op 10 juni.

Het is ieder jaar weer een bijzonder gebeuren: de presentatieavond van het nieuwe cultuureducatieve programma. Op deze avond ontmoeten culturele veld en onderwijs elkaar.
Vanwege het succes van voorgaande jaren en omdat CiST naast de nieuwsbrieven de docenten ook op een andere manier wil informeren, organiseren we op 10 juni aanstaande in het Jan van Besouwhuis in Goirle, de jaarlijkse presentatiedag. Op die dag wordt het aanbod uit Tilburg en omgeving voor het schooljaar 2010-2011 gepresenteerd.
De presentatie begint om 16.00 uur en is rond 20.15 uur afgelopen. CiST zorgt voor een heerlijk buffet als maaltijd.

Op de presentatiedag kunt u de educatief medewerkers uit het culturele veld ontmoeten, maar ook met elkaar van gedachten wisselen over wat u op uw school doet met cultuureducatie.
Deelname aan de presentatiedag is voor scholen/instellingen uit de gemeente Tilburg gratis. U kunt met meerdere vertegenwoordigers van uw school naar deze presentatiedag komen.
Ook scholen van buiten de gemeente Tilburg zijn welkom op de presentatiedag. Wij vragen hen echter wel een bijdrage van € 10,00 per persoon, tenzij zij een vaste relatie hebben met CiST. Dan is deelname gratis.

Het programma is tot stand gekomen dankzij de inzet van zeer velen. Wij hopen dat u, als onze gasten, die inzet weet te waarderen. Wij zouden het erg fijn vinden als u ook na het buffet aanwezig bent. Ook de mensen die na de pauze optreden verdienen aandacht! De afsluitende voorstelling is meer dan de moeite waard!!!

Het programma ziet er als volgt uit:
15.30 uur Inloop. Wij bieden u een kopje koffie/thee aan. U kunt alvast de informatiemarkt waarop het culturele veld zich presenteert bezoeken

16.00 uur Welkom

16.00 uur  Een presentatie over een nieuw educatief programma van Museum De Pont door Mariejose Eikemans        
16.15uur Een korte muzikale presentatie door Duo Kandinsky
16.30uur Een presentatie over een voorstelling van het Tilburgse gezelschap Wolfsjong door Dominique Hoste.

16.50 uur Er zijn verschillende workshops die u kunt bezoeken. Iedere workshop duurt 20 minuten. U kunt maximaal twee workshops/presentaties bijwonen. In de tussenliggende tijd kunt u de informatiemarkt bezoeken en contact hebben met de educatief medewerkers uit het culturele veld.

16.50 – 17.15 uur. Presentatie 1. Eelt
EELT is beeldend muziektheater in een oude fabriek waarvan de geschiedenis meespeelt. 40 deelnemers, 4 acteurs en een celliste tonen het verhaal van een oorlogsfotograaf. Hij maakt mooie plaatjes van ellende. Dat lukt hem omdat hij ‘eelt op zijn ziel’ heeft. Hij fotografeert hoe gewone mensen in de chaos hutten bouwen of hun computer repareren. Dan wordt hij toevallig toch diep geraakt. Hij verliest zijn eelt en kan niet verder. Het leven van alledag, het dorpsfeest dat toch gevierd wordt, brengt uitkomst.
Leerlingen zijn nieuwsgierig naar wat ze zelf zouden doen in een noodsituatie. Hoeveel 'eelt' heb je zelf voor ellende? Zie je in chaos alleen het lelijke of zit er ook iets moois in? Verhard je of word je gevoeliger?
In workshops voorafgaand aan EELT, onderzoeken leerlingen dit op school of op EELTlocatie:
EIGEN EELT: Vertellen voor de camera en schrijven over je eigen leven/eelt.
ONDERKOMENS:Overlevingshutten bouwen van materiaal dat voor handen is.
MOOIE PLAATJES VAN OORLOG: Zelf mooie foto’s maken van lelijke situaties. Reflectie: Mag dat?
GROTE EMOTIES SPELEN: Experimenteren in spel met vergroten en vertragen van emoties.
De thema's en resultaten van de workshops komen herkenbaar terug in de locatievoorstelling.

16.50 – 17.15 uur. Presentatie 2. Koen Delaere Posterproject.
Onderbouw voortgezet onderwijs
Aan dit project, dat door kunstenaar Koen Delaere is bedacht, werken tal van Tilburgse kunstenaars aan mee. Op zoek naar Beeldenweek IV? Dit zou dan iets voor u kunnen zijn.
Het vertrekpunt is het gebruik van het medium poster/affiche als inhoudelijk kunstwerk. Er komen diverse vragen aan de orde: wat is een poster? Waar dient een poster voor? Hoe kun je gebruik maken van deze functie en dit medium op een andere manier? Posters komen we overal tegen en ze willen allemaal iets van de toeschouwer: Denk aan reclame : koopt allen dit product /nu nog voordeliger (reclame); scheidt uw afval/gordel los vaak de klos (algemeen nut).
Het posterproject wil zich onderscheiden door een ander soort mededeling te doen in de openbare ruimte , vanuit de gedachte dat de openbare ruimte van ons allemaal is en niet enkel van bedrijven en de overheid. Leerlingen gaan samen met de kunstenaars aan de slag en gaan daadwerkelijk posters maken, ophangen en tentoonstellen.

16.50 – 17.15 uur. Presentatie 3. Gipsy Festival
Het International Gipsy Festival komt naar de scholen toe. We brengen een intercultureel educatieproject met als titel: ‘Mijn Eigen Gipsy Festival Op School’. Tijdens dit project gaan leerlingen naar aanleiding van verschillende culturele optredens samen met gastdocenten uit de Sinti en Roma gemeenschap aan de slag met hun eigen creatieve verwerking van het verhaal van de Gipsy’s. Tijdens deze presentatie wordt dit unieke project toegelicht.

17.20 - 17.45 uur. Presentatie 4. Global Village: Me, myself and I
een herzien gedeelte van de laatste voorstelling wordt gepresenteerd, met uitleg van het vernieuwde educatieve dagproject.

17.20 – 17.45 uur. Presentatie 5. OOGPunt, een presentatie van hun nieuwe voorstelling Tijdsgeest., een interactieve cabaretshow over de geschiedenis van de hiphop. Snel, actueel en scherp. Waarom dragen hiphoppers altijd te grote kleren? Wanneer is hiphop ontstaan? ( kon Jezus rappen') Waarom noemen rappers zich als een muntje, een ijsklontje of een zak snoep?

17.20 – 17.45 uur. Presentatie 6. Goedisgoed producties, presentatie van de voorstelling ´Naar buiten waar de vogeltjes fluiten´


17.45 uur Informatiemarkt
Vele afzonderlijke kunstenaars en instellingen presenteren zich op de markt.
18.15 uur Buffet
19.15 uur Presentatie Educatieve Programma 2010-2011
19.30 uur Voorstelling: WIT van Amar
Na zijn succesvolle cabaretdebuut 'Amar speelt ALI', komt Amar met een tweede cabaretsolo 'Amar speelt WIT'. Amar (1971) is geboren in Marokko en woont sinds zijn zevende in Nederland. Hij heeft de Haagse Amsterdamse Theater Academie doorlopen en heeft jarenlange ervaring als acteur. Met zijn krachtige theaterpersoonlijkheid en subtiele acteervermogen houdt Amar ons een meedogenloze lachspiegel voor die uitvergroot wat we liever verborgen zouden houden. Amar put zijn inspiratie uit 28 jaar integratie in de praktijk.
WIT confronteert, ageert, relativeert, inspireert, amuseert en opent ogen. Een koelkast, melk, pillen, papieren, wolken, sneeuw, suiker, een dwangbuis, schapen, het huis van de Amerikaanse president....allemaal wit. De kleur van onschuld, maagdelijkheid, vrede, overgave, trouwen en de dood. In 'Amar speelt WIT' gaat Amar op zoek naar identiteit en vrijheid in een tijd vol twijfels en veranderingen. Als een witte clown zwervende, soms verdrietig, soms hoopvol en dan weer vrolijk. De omstandigheden maken wie hij is. Hij is een speelbal van het lot. Maar wat is er dan wel zeker.....Het einde?

20.30uur Eind programma en uitreiking jaarprogramma. Deze gids wordt niet eerder meegegeven dan aan het eind van de avond.

U kunt zich aanmelden door onderstaande strook voor 27 mei aan CiST toe te zenden, Veemarktstraat 39, 5038 CT Tilburg. U kunt zich ook per e-mail aanmelden: wendy.goossens@tilburg.nl U krijgt van ons een bevestiging van de inschrijving. We behandelen de inschrijvingen op volgorde van binnenkomst. Als een workshop volgeboekt is laten we u dat via de e-mail dat weten en kunt u een andere workshop uitkiezen.


Naam (namen) e-mailadres nummers keuze workshops
(maximaal 2
workshops p.p.)
.............................................................. …………………………………... ……………….

............................................................. …………………………………... ………………

.............................................................. …………………………………... ………………

………………………………………... …………………………………... ………………

School: …………………………………………………………………………..

Adres school: …………………………………………………………………………...............
Postcode school: …………………………………………………………………………..........
Telefoonnummer school: ……………………………………………………………………….

Instelling..................................................................................
Adres Instelling.............................................................................................................
Postcode instelling........................................................................................................
Telefoonnummer instelling ..........................................................................................


Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief