CiST Nieuwsbrief
 

nieuwsbrief 4, primair onderwijs | 12 juli 2010


1. Deadline bestellingen CiST-brochure
2. Kinderboekenweek
3. Aanbiedingen Kinderboekenweek.
4. Grote Tekententoonstelling Stadsmuseum
5. ICQ-netwerkbijeenkomst
6. CiST mede-organisator ICC-dag op 17-11
7. Community-Art - Toren van Babel 
$$dates:287:200$$

 
1. Deadline bestellingen CiST-brochure

Veel scholen hebben uitstel gevraagd voor het insturen van de bestellingen uit de CiST-brochure. Dat uitstel is verleend tot 25 september. Wenst u uitstel, laat het even weten. Het is belangrijk in verband met het veiligstellen van de korting die u krijgt als u bestelt via de bemiddeling van CiST.


2. Kinderboekenweek

Ook de werkgroep Kinderboekenweek is druk doende om op 14 september een mooie informatieavond te organiseren. Inmiddels zijn alle uitnodigingen verstuurd (dit jaar voor de laatste keer per Inmiddels zijn er meer dan 100 inschrijvingen binnen en zijn een paar workshops/presentaties bijna vol. Nog niet ingeschreven? Haast u. Klik hier.

3. Aanbiedingen Kinderboekenweek.

Tijdens de kinderboekenweek kunt u gebruik maken van een aantal speciale aanbiedingen. De aanbiedingen gelden voor scholen met een officiële ICC-er. U treft de aanbiedingen aan op onze website, maar we zetten ze hier in het kort nog even op een rij.
1. Naar bed, een voorstelling van Erik van Os in de Kinderboekenweek In het kader van de Kinderboekenweek 2010 speelt, vertelt en zingt Erik van Os een voorleesvoorstelling over iemand die jarig is en naar bed moet. En in bed is het donker en donker is eng. Bedoeld voor kinderen van groep 1 - 4.
Wie mee wil zingen, zingt mee en wie liever alleen luistert of lacht is ook van harte welkom. Dus leg je oren op een schaaltje, luister lekker naar een liedje, snik of grinnik om een versje en verdwijn in een verhaaltje. Tijdens de presentatiedag hebben we een deel uit deze voorstelling laten zien.
Data: 27 t/m 30 september 2010.
Aanvangstijden voorstellingen: 9.30 uur, 11.00 uur en 13.30 uur.
Scholen met een ICC´er hebben voorrang.
Kosten: € 3,00 per leerling, inclusief vervoer.
Aanmelden kan via jan.stoel@tilburg.nl .
Hij neemt na aanmelding contact met u op.

2. Voorleeskist Erik van Os
Passend bij de voorstelling “Naar bed’ die Erik van Os rond de Kinderboekenweek speelt heeft Bibliotheek Midden-Brabant een voorleeskist samengesteld. Deze kist bevat 10 boeken: prentenboeken, leesboeken en bundels met gedichten, een CD met liedje en diverse bijbehorende attributen . Daarnaast bevat de kist een handleiding met lessuggesties en verwerkingstips bij de boeken. De voorleeskist Erik van Os is geschikt voor de groepen 1/2 , 3 en 4 en is te leen voor € 31,00 ( excl. BTW). Uitleentermijn is 4 weken. Scholen die intekenen op de voorstelling krijgen voorrang.
3. We sloten de presentatiedag van CiST, primair onderwijs af, met de voorstelling Badjoe, de tekenaar van Bali., gespeeld door Adrie Gloudemans,. Scholen waren er enthousiast over. De voorstelling past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek 2010 en prikkelt de fantasie en het tekentalent van kinderen.
Waar gaat de voorstelling over?
De verteller staat net op het punt om met vakantie te gaan naar het eiland Bali aan de andere kant van de wereld. Hij wil het nou wel eens met eigen ogen zien, het land waar zijn vader is geweest en waar zijn prinsesje vandaan komt. En natuurlijk om te kijken of het echt bestaat: het paleis van de radja van Kloeng Koeng. Als jongen vond hij in de boekenkast een fotoalbum en op zolder een boekje in een vreemde taal en dan is er nog het verhaal dat de Indische oma van zijn kinderen altijd vertelde: het verhaal van Badjoe de tekenaar.
Heel lang geleden woonde op het eiland Bali een slimme jongen die geweldig goed kon tekenen. De radja van Kloeng Koeng liet hem naar zijn paleis komen. Hij wilde Badjoe wel eens aan het werk zien en hij keek zijn ogen uit. De jonge tekenaar moest de ene opdracht na de andere uitvoeren. De radja kon er niet genoeg van krijgen. Steeds verzon hij nieuwe opdrachten voor Badjoe. Tot dat... nou ja, luister zelf maar!
We hebben deze voorstelling gepland op 18, 19, 20, 21 en 22 oktober, de week voor de herfstvakantie.
Aanvangstijden voorstellingen: 9.30 uur en 11.00 uur.
Scholen met een ICC´er hebben voorrang.
Kosten: € 3,00 per leerling, inclusief vervoer
Aanmelden kan via jan.stoel@tilburg.nl
 
4. Grote Tekententoonstelling Stadsmuseum

Vincents Tekenlokaal / Stadsmuseum Tilburg organiseert De Grote TekenTentoonstelling voor en door kinderen van het basisonderwijs in samenwerking met lokale kunstenaars of illustratoren. Analoog en digitaal tekenen zijn het uitgangspunt voor workshops en masterclasses die plaatsvinden in Vincents Tekenlokaal of tijdens de tentoonstelling in het Dröge-gebouw aan de Goirkestraat. Ontwikkeling van tekentalent en het in beeld brengen daarvan, staan centraal gedurende deze activiteiten.

Voorstelling Badjoe de Tekenaar
Scholen die willen deelnemen aan de tekenworkshops in Vincents Tekenlokaal, kunnen voorafgaand naar de voorstelling van Adri Gloudemans gaan kijken. Voor meer informatie over de voorstelling zie de website van CiST.

Data voorstelling: 20 en 21 september 2010
Locatie: Jan van Besouwhuis
Kosten: € 3,- per leerling

Digitaal en analoog tekenen
In Vincents Tekenlokaal maken we de vergelijking tussen Badjoe, de tekenaar en de jonge Vincent van Gogh die zijn eerste tekenlessen kreeg in het voormalige paleis van Tilburg. De workshops in Vincents Tekenlokaal duren 1,5 uur. Hierin gaan de kinderen onder begeleiding van beeldend kunstenaars en illustratoren digitaal en analoog tekenen. Het onderwerp van de tekenlessen is het paleis, dat in allerlei vormen en kleuren verbeeld gaat worden.

Analoog tekenen kennen we allemaal, maar het tekenen op een computer is nieuw voor zowel de meeste leerlingen als docenten. In Vincents Tekenlokaal staan de meest moderne tekencomputers, waarbij je met een pen rechtstreeks op het scherm tekent. De materialen die je kunt gebruiken, klinken traditioneel. Zo is er houtskool, olie- en aquarelverf, een potlood, een roller of een kwast. Het enige verschil is dat de materialen digitaal zijn! Daarbij kun je met de computer gebruik maken van transparante foto’s, toevoegen van collageachtige vormen evenals sjablonen en andere tools die ondenkbaar zijn bij het traditionele tekenen.

De begeleidende kunstenaars hebben een geoefend oog in het herkennen van getalenteerde kinderen. Deze zullen gevraagd worden om deel te nemen aan een of meerder masterclasses die plaatsvinden in de weekends. De tekenresultaten van zowel de schoolklassen als die van de getalenteerde kinderen exposeren we in De Grote TekenTentoonselling.

Data workshops: 21 sep t/m 15 okt, dinsdag tot en met vrijdag 9.00 – 10.30 uur of 10.45 – 12.15 uur
Locatie: Vincents Tekenlokaal
Kosten: € 100,- per klas, indien combi met Adri Gloudemans € 50,-

De Grote TekenTentoonselling
In Tilburg is veel tekentalent aanwezig: zowel onder schoolklassen als individuele leerlingen en kunstenaars uit de stad. De talloze tekeningen die gemaakt zijn tijdens diverse workshops en masterclasses, tonen we in een grote overzichtstentoonstelling. De tekeningen zijn op verschillende manieren gemaakt: met traditionele middelen of digitaal op de computer. Daarbij is er variatie in toepassing: zijn het autonome kunstwerken of vertellen de tekeningen een verhaal?
Aanmelden kan via jan.stoel@tilburg.nl .


5. ICQ-netwerkbijeenkomst

De eerste ICQ-netwerkijeenkomst was een succes! Op 2 juni ontvingen we in de Warande te Turnhout 60 geïnteresseerden voor een bruisende middagNa de aftrap met een introductie van het project door de initiatiefnemers Jan Stoel en Leen Thielemans, volgden twee sprekers met elk een eigen visie op de rol van cultuureducatie in het onderwijs.
Diederik Schönau, lector kunsteducatie aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten legde het gedachtegoed van ICQ naast de wetenschappelijke benadering van ‘Cultuur in de Spiegel' van Barend van Heusden.
Daarna volgde een gedreven verhaal van Gerda Dendooven, auteur en illustrator van kinderboeken. Ze vertelde hoe ze kinderconsulent werd en liet ons zien welk kinderboek hier mede voor gezorgd had. Een kleurrijk verhaal over de cultuurbeleving van kinderen. Nadien was het tijd voor actie in de speeddate. De ingrediënten:
Tafels en stoelen, telkens drie minuten tijd, een culturele instelling tegenover een school. De gesprekken borrelden op en raakvlakken kwamen bovendrijven. Kortom, de tijd van deze succesvolle activiteit was te kort.
Na de speeddate volgden de workshops. De deelnemers kregen een ICC-introductie, konden kennismaken met de Glazen Zaal als workshopruimte van Kunst in Zicht of bezochten het kunstforum Würth.
Deze inspirerende middag werd afgesloten met hapjes en bubbels.
Zeker voor een eerste bijeenkomst was de opkomst boven verwachting. Een teken dat er interesse is voor het gedachtegoed van ICQ. De kracht van ICQ is juist het samenbrengen van de Nederlandse ICC cursus en de Vlaamse CQ. Het opzetten van een netwerk, zoals dat bij ICC in Nederland gebeurd, blijkt alvast ook een grote meerwaarde voor cultuureducatie binnen het Vlaamse onderwijs.
Op de site vanICQ, icqweb.eu staat een filmpje over deze dag onder de rubriek nieuws.

6. CiST mede-organisator Provinciale ICC-dag

Je bent ICC'er en je wilt je verder ontwikkelen. Wat moet je doen? Bij wie moet je zijn?
Deze vraag wordt steeds meer gesteld. Door de vijf grote Brabantse steden Eindhoven, Breda, 's-Hertogenbosch, Helmond en Tilburg is deze vraag opgepikt. Samen organiseren ze op 17 november voor alle ICC'ers in Noord-Brabant een dag rondom scholing. Naast enkele deskundige inleiders kunnen de ICC'ers kiezen uit een aanbod van scholingsinstrumenten die prima voor hen geschikt zijn.
De dag vindt plaats in Tiliander in Oisterwijk en duurt van 9.00 tot 14.30 uur.
Kosten bedragen € 75,00 per persoon, inclusief lunch. 75% van dit bedrag, maar ook de vervoers- en vervangingskosten worden vergoed door de scholingssubsidie van de Provincie Noord-Brabant. Deze dag kost de school dus nog een € 20,00!
Reserveer deze dag dus. Hij is de moeite meer dan waard. Na de vakantie volgt meer informatie.


7. Community Art - Toren van Babel

De voorbereidingen voor een community-artproject in Tilburg-Noord zijn in volle gang. Zo zijn de volgende instellingen betrokken: gemeente Tilburg, Het Ronde Tafelhuis, Peerke Donders Paviljoen en parochie de Schans. Het onderwerp is het multiculturele karakter van deze wijk en de vele talen die er worden gesproken. De organiserende instellingen willen met leerlingen, wijkbewoners, verenigingen en organisaties uit Tilburg-Noord een Toren van Babel bouwen onder leiding van een beeldend kunstenaar.

Het project valt uiteen in drie onderdelen:
1. Peerke Donders Paviljoen organiseert de tentoonstelling: De vreemdelingen herbergen. Hieraan is een educatief programma gekoppeld o.a. over de migrantengeschiedenis in Tilburg-Noord en een bezoek aan het paviljoen.
2. Het Ronde Tafelhuis organiseert sociaal-culturele activiteiten over o.a. gesproken en geschreven taal, interculturele relaties, gewoonten, heilige huizen, rituelen en symbolen, contacten met het thuisfront, levensverhalen en uiteraard de verbinding tussen al deze aspecten.
3. Als ‘kroon’ op dit thema, zal er een heuse ‘Toren van Babel’ worden gebouwd, onder leiding van een beeldend kunstenaar. Deze toren moet een bouwwerk worden, waaraan de vele inwoners van Tilburg-Noord hun steentje kunnen bijdragen.

De data van de projectonderdelen zijn nog niet helemaal helder. Wél ligt de datum voor de tentoonstelling in Peerke Donders Paviljoen al vast. Deze is gepland vanaf 2 april tot en met 17 oktober 2011. Scholen die aan dit onderdeel willen deelnemen, kunnen het boeken via de CiST-brochure 2010 – 2011. De onderdelen van Het Ronde Tafelhuis en de Toren van Babel vinden waarschijnlijk plaats vanaf het nieuwe schooljaar 2011-2012. Houdt daarvoor de communicatiekanalen in de wijk en parochie in de gaten. Ook via het overleg van de Brede Scholen zal dit onderwerp besproken worden.

Mochten er scholen zijn, die al in 2010 – 2011 iets met dit thema willen doen, in de CiST-brochure staan volop activiteiten die gerelateerd zijn aan de thema’s multicultureel, taal, respect en dialoog: zo is er de ‘Respectdag’ van Oogpunt, ‘Ritme en verhaal’ van Theater Watverteljemenu, ‘Tassentaal’ van SNENS en ‘In de steigers’ van Factorium Tilburg.

Meer informatie over dit project via Jan Stoel, Bureau CiST, 
jan.stoel@tilburg.nl of Petra Robben,email petra.robben@mommerskwartier.nl Peerke Donders Paviljoen.

 
Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief