CiST Nieuwsbrief
 

VO Nieuwsbrief 2010


1. Bureau CiST verhuist
2. C.C.O. -cursus
3. DaBeat
4.Workshopmiddag Vakschool
5.Duo Kandinsky

1. Bureau CiST verhuist

Het is inmiddels een vertrouwd adres geworden, Veemarktstraat 39. Vanaf 1 januari 2007 is CiST daar gehuisvest.
Bijna vier jaar hebben we daar  bureau gehad in het gebouw V39. We hebben prettig samengewerkt met onze collega´s van Attack en de Twern en hopen natuurlijk dat we die samenwerking kunnen continueren. Vele jongeren hebben het gebouw leren kennen doordat er allerlei workshops hebben plaatsgevonden in bijvoorbeeld de Basement.
Maar dat gaat veranderen. Wij zijn er trots op dat wij een van de eerste organisaties zijn die gehuisvest gaan worden in de Spoorzone. Per 1 december aanstaande zijn we gehuisvest in het Deprez-gebouw aan de Lange Nieuwstraat 172-174. 5041 DJ Tilburg. Onze telefoonnummers en emailadressen blijven hetzelfde.
Het gebouw is een gemeentelijk monument dat helemaal gerenoveerd is. De voormalige Stoomketelfabriek van de Gebroeders Deprez uit Antwerpen neemt in de Spoorzone een bijzondere plaats in. Behoud van dit industriële erfgoed is onder andere van belang vanwege de historische waarde. De stoomketelfabriek was een belangrijke sociaaleconomische stimulans voor industriële ontwikkeling van de regio en van Tilburg als textielstad. Daarnaast heeft het gebouw ook een belangrijke architectuurhistorische en typologische waarde. De architectuur van de voorgevel, de sheddaken en de draagconstructie geven het gebouw de typische fabrieksarchitectuur. Het sluit aan bij de architectuur van de nabij gelegen NS Werkplaats waarvan delen ook als industrieel erfgoed behouden blijven. Maar ook het materiaalgebruik en de ornamentiek maken het gebouw bijzonder. Tot slot is het Deprez-gebouw één van de laatste voorbeelden van historische bedrijfsgebouwen in de binnenstad van Tilburg. We hebben de beschikking over een prachtige ruimte in dit gebouw. Het is het eerste project dat in de Spoorzone is gerealiseerd. Het wordt een multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw. Nieuwsgierig?
Op dinsdag 14 december gaan we een C.C.O. netwerkbijeenkomst organiseren voor docenten V.O. in het Deprez-gebouw, zodat zij alvast kunnen kennismaken met onze nieuwe locatie.

2. Nieuwe C.C.O. - cursus van start

Met veel enthousiasme gaan we weer van start. Het eerste deel van de cursus  (module 1, 2, 3 en 4) zal plaatsvinden op donderdag 2 december van 9.00-16.00 uur. De cursus wordt gegeven Ineke Frijters en Pieter Mols. Locatie: Villa Media, Tivolistraat te Tilburg.
Het doel van deze cursus is het schrijven van een beleidsplan en een daaraan gekoppeld activiteitenplan voor de onderbouw  (dit natuurlijk in afstemming met het programma van de bovenbouw). De datum van het tweede deel (één dag) en derde deel (halve dag) van de cursus wordt in overleg met de cursisten op de eerste bijeenkomst vastgelegd.
Daarnaast zijn we van plan een koppeling te maken met een beleidsplan Brede School onderbouw.
Het secundaire doel van de cursus is om een netwerk van cultuurcoördinatoren docenten VO op te zetten. Bij iedere netwerkbijeenkomst laten we een expert uit het kunst en cultuurgebied aan het woord en hebben we een maaltijd/borrelhapje voor het
informele samenzijn.
Info: ineke.frijters@tilburg.nl

3. DaBeat

De eerste editie van DaBeat van dit schooljaar zal plaatsvinden op maandagmiddag 22 november met leerlingen van De Rooi Pannen, 2College Wandelbos en De Nieuwste School. Het thema is ditmaal de milleniumdoelen. Dat dit voor leerlingen de ver van mijn bedshow is blijkt wel uit de één van de stellingen die de vierdejaars trainees hebben bedacht . `De overheid moet middelbare scholieren niet lastig vallen met Millenium doelstellingen`. De stellingen worden door de leerlingen zelf bepaald tijdens de workshops. Qua entertainment worden we getrakteerd op een optreden van een DJ en een cabaretier van de Comedy Train.
Het thema voor het volgende DaBeat in het voorjaar wordt in overleg met de deelnemende scholen afgestemd. Heeft u interesse met uw groep of wilt u eerst een keer komen kijken met uw groep? Meld u aan bij
ineke.frijters@tilburg.nl


4. Geslaagde workshopmiddag Vakschool
Op woensdagmiddag 10 november hebben de leerlingen van Vakschool ( afdeling Techniek) een zeer geslaagde CKV middag gehad. De leerlingen mochten zelf een keuze maken uit een 10 tal workshops zoals een kookworkshop door de Nederlands-Italiaanse kok Angelo Gheza, een workshop Breakdance door de Hustle Kidz in V39,, een workshop tattoos maken, een rondleiding in 013 , percussie en nog veel meer. De leerlingen werden beoordeeld op inzet en deelname. Zo mogen ze dit nog twee keer dit schooljaar doen en zelf een keuze maken voor nog twee andere workshops. Zie foto-reportage voor een visuele presentatie. Wanneer dit een geschikte activiteit of invulling voor uw school zou kunnen zijn neem dan contact op met ineke.frijters@tilburg.nl


5. Duo Kandinsky ,  ANNE SWINKELS KLARINET -TOON BIERMAN PIANO

Jan van Besouwhuis te Goirle 14 April 2011 20.30u
Duo Kandinsky speelt een meeslepend, gevarieerd concert van ongeveer een uur, waarbij ze met enthousiasme vertellen over de muziek, de componisten en de concertpraktijk. Leerlingen van het voortgezet onderwijs
ontvangen voor € 7,- een toegangsbewijs, een voorbereidende les met DVD, met een kijkje in de keuken
bij de muzikanten, en een workshop die gegeven zal worden door Toon en Anne op de eigen school. Hierbij zullen ze spelen op hun eigen instrument, maar ook laten ze de leerlingen ervaren hoe boeiend samenspel kan zijn...

Kunst en Klank in De Pont
20 April 2011 om 14.00u en 21 April om 16.00u vindt in het auditorium, en in het museum zelf, een bijzonder concert plaats, speciaal voor de museumbezoeker en leerlingen van het voortgezet onderwijs.
Het klarinet piano duo maakt speciaal voor deze concerten een gevarieerd programma, bestaande uit volksmuziek, jazz, romantische muziek, klezmer, filmmuziek, maar ook moderne klassieke muziek. Kortom, alles wat de combinatie klarinet-piano te bieden heeft komt voorbij.
Bij de stukken geeft het duo een heldere uitleg, en vertelt mooie anekdotes. Maar heel speciaal voor deze concerten is ook de link die gelegd zal worden met de kunstwerken uit de collectie. U kunt met uw entreebewijs van het museum, gratis naar dit concert. De leerlingen van de scholen die komen luisteren en kijken, hebben een dvd gezien over het duo en een workshop van Anne en Toon gehad op hun eigen school, zodat ze goed voorbereid dit project kunnen volgen

Voor meer informatie: Www.duokandinsky.nl, info@duokandinsky.nl , 0615491093


Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief