CiST Nieuwsbrief
 

VO Nieuwsbrief december 2010


1.C.C.O. bijeenkomst
2. Taalkrachtdag
3. Artmix-De Pont
4. Presentatiedag VO 9 juni

1. C.C.O.netwerkbijeenkomst

Dinsdag 14 december hebben we een inspirerende netwerkbijeenkomst beleefd in het nieuwe Factorium gebouw. In de grote theaterzaal kregen we twee culturele presentaties van dansgezelschap Vloeistof en van Duo Kandinsky.
Tegelijkertijd kregen we een goede impressie van de mogelijkheden van deze zaal voor schoolvoorstellingen en werden technisch zeer bekwaam geholpen door Jeroen Smeets.
Vloeistof ( Yuri Bongers en Anja Reinhardt) vertelde over het basisprincipe van hun dans en choreografie, hoe zij steeds het ruimtelijke concept inpassen in hun voorstellingen. De aanwezige docenten kregen een goede impressie hoe ze deze voorstellingen zouden kunnen inpassen in hun cultuureducatieve aanbod.
Daarna gaf Duo Kandinsky ( Anne Swinkels, klarinet en Toon Bierman, piano) een muzikale uitleg over hoe zij hun concerten voorbereiden met lessen op school. De leerlingen die de lessen gevolgd hebben kunnen dan op 21 maart het concert bijwonen in De Pont of op 14 april in het Jan van Besouwhuis te Goirle.
Daarna was tijd voor informeel communiceren en het nuttigen van een drankje en een hapje.
Jammer genoeg bleef er nogal wat over, want niet iedereen had de moeite genomen om zich af te melden. Begrijpelijk zo kort voor de kerstvakantie, maar we hopen de volgende keer toch weer meer collega´s te ontmoeten.
Volgende netwerkbijeenkomst dinsdag 19 april in het Deprezgebouw.

2. Taalkrachtdag Vakschool

Op vrijdag 17 november jl hebben we alweer de derde editie van de Taalkrachtdag op de Vakschool mogen beleven. Doel van de dag was dat de eerstejaars leerlingen op creatieve wijze een andere kijk op het gebruik van onze taal zouden krijgen. Iedere leerling kreeg op die dag drie verschillende workshops aangeboden. Ze konden kiezen uit een vertelling van Adrie Gloudemans, een poëzievoorstelling door Theater van de Verloren Tijd, poëziespel door Frank van Pamelen, een schrijver in de klas, Eus Rovers, die onder andere voorlas uit eigen werk, tattoos maken door Sandra Kuppens, calligrafie door Raquel Wanrooij en Youssef Azghari, drama door een acteur van de Tilburg Tigers, logo´s maken, affiches maken en storyboard maken door het BIK Collectief en singer songwriter door Factorium.
Verder werden er nog workshops verzorgd door medewerkers van de Bibliotheek Tilburg en door docenten van de Vakschool zelf.
De dag werd afgesloten met een korte presentatie van een aantal leerlingen, die het heel spannend vonden om te laten zien wat ze hadden gedaan, maar nadien trots het ´podium´ afliepen. Een samenspel van het voorlezen van een Nederlands gedicht afgewisseld met zang van een Arabisch lied maakte veel indruk.

3. Artmix - de Pont

' Beste docenten,
In het verleden hebben jullie allemaal met de kunstdebat wedstrijd ARTWIJS meegedaan. Ik ben me aan het oriënteren op een nieuw concept en wil inventariseren of er belangstelling is voor dit aanbod.
Het lijkt me fantastisch om op een dag een marathon debat wedstrijd tussen 6 scholen te houden. De individuele debatwinnaars van de afgelopen jaren zijn nu aan De Pont verbonden als "Peer-to-peer" rondleiders. Naast de rondleiding op zaal zouden zij een workshop "debatteren" kunnen aanreiken aan hun leeftijdsgenoten. Dit met ondersteuning van stimulerend beeldmateriaal of filmpjes.
De Pont wil het graag koppelen aan een tentoonstelling van het Wild Gillende Schildersgilde. Dit zijn 10 Brabantse kunstenaars die naar aanleiding van 10 popsongs een kunstwerk hebben gemaakt. Een mooie cross-over van muziek en beeldende kunst.
Het competitie-element zou verhoogd kunnen worden doordat de leerlingen die niet met het debat meedoen in de zaal zitten als publiek. Het een en ander moet nog uitgewerkt worden maar ik streef naar een dagdeel vullend programma met verschillende activiteiten. Het debat zal weer geleid worden door Willem Alkema van Dwarsproducties. Mijn vraag aan jullie: hebben jullie interesse voor jullie HAVO 4/5 of VWO 4/5?`

Vanuit het Willem 2 College, gymnasium Deurne en het Pius X College uit Bladel heeft men interesse om dit schooljaar weer met Artwijs mee te doen. Het Theresia heeft ook belangstelling.
Wie volgt? De Pont wil liefst nog een drietal scholen meer inzetten.
Marie jose Eijkemans, hoofd educatie museum De Pont, educatie@depont.nl of 06-24158929

4. Presentatiedag VO 9 juni

De datum voor de presentatiedag voor het Voortgezet Onderwijs is bekend.
Het wordt donderdag 9 juni in het Jan van Besouwhuis. Dan kunnen jullie weer genieten van een bloemlezing uit het Tilburgse aanbod en van ons ( inmiddels) befaamde buffet.
Noteer deze datum vast en blokkeer die middag in je agenda.
 Meer info ineke.frijters@tilburg.nl Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief