CiST Nieuwsbrief
 

Nieuwsbrief 1-2011, primair onderwijs | 24 februari 2011


In deze nieuwsbrief

1. Thuis in Tilburg-Noord
2. Wonderlamp
3. Yurko
4. ICC-netwerk
5. Presentatiedag CiST
6. Kinderschrijflab
Belangrijke data

14 april. ICC-netwerkbijeenkomst
25 mei. Studiedag ICQ
7 juni. Presentatiedag CiST

1. Thuis in Tilburg-Noord

De vreemdelingen herbergen
In Peerke Donders Paviljoen is vanaf april tot en met oktober 2011 een tentoonstelling ingericht over de inwoners van Tilburg-Noord. De laatste veertig jaar zijn er namelijk vele nieuwe mensen gekomen, uit alle windstreken van de wereld. Een kleurrijk geheel van talloze vreemdelingen, maar die allen een ´thuis´ vonden in Tilburg-Noord. In de tentoonstelling zien we portretten van de bewoners van Tilburg-Noord, voorwerpen die mensen meebrachten uit hun eigen cultuur, foto´s en brieven die herinneren aan de eerste kennismaking met Tilburg. In een gezellige huiskamer kunnen bezoekers van de tentoonstelling met elkaar kunnen praten over huiselijkheid en het gevoel om vreemdeling te zijn. Doordeweeks en tijdens weekends en vakanties zijn er activiteiten en programma´s voor individuele bezoekers en groepen. Deze hebben allemaal hetzelfde thema: ´Thuis in Tilburg-Noord´, de vreemdelingen herbergen.

Tilburg-Noord is een kleurrijke wijk. Er wonen immers mensen met vele verschillende nationaliteiten. Deze stadswijk is relatief jong: pas de laatste veertig jaar zijn er nieuwe mensen komen wonen. Daarvoor was het een agrarisch gebied met niet veel meer dan een paar boerderijen.

Peerke Donders woonde in de 19e-eeuw op de Heikant, een oude benaming voor Tilburg-Noord. Hoewel Peerke de zoon van een arme wever was, groeide hij uit tot een man van aanzien: Peerke werd priester, vertrok naar Suriname en nam de zorg op zich voor de slaven en de melaatsen. De Tilburgers sloten Peerke voor altijd in hun hart. Hij is voor hen heilig en zij bewonderen hem nog steeds. Op de plaats waar Peerke vroeger woonde, is nog steeds zijn geboortehuis te zien. Daarbij is er een kapel om te bidden of een kaars op te steken en er is een museum gebouwd: Peerke Donders Paviljoen ofwel een Museum voor Naastenliefde.

De tentoonstelling is gemaakt door diverse instellingen en groepen: Het Ronde Tafelhuis, Brede School Heikant-Quirijnstok, Brede School Stokhasselt, Peerke Donders Paviljoen / Stadsmuseum Tilburg, Amateur Fotografen Vereniging Kontrast en Stichting Experimenten Werkgelegenheid (SEW). Voor sociale groeperingen, buitenschoolse opvang, scholen van basis- en voortgezet onderwijs worden er diverse programma´s ontwikkeld. 
                                                                                                                          
´Thuis in Tilburg-Noord´: 2 april tot en met 23 oktober 2011
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 13.00 tot 17.00 uur
Voor informatie of boekingen: 013 54 94 573 of E-mail: boekingenPDP@mommerskwartier.n
l

2. Wonderlamp

Op 18 januari was een aantal leerkrachten van het primair onderwijs aanwezig in het Obervatorium. Zij werden verrast door een schitterende voorstelling over verzamelingen, gemaakt door Rob Berkel. Jan van de Wiel, u wellicht bekend van het Natuurmuseum Brabant, heeft bij deze tentoonstelling een prachtig lesprogramma geschreven voor de leerlingen.
Vertoeven in het Observatorium en allerlei ontdekkingen doen in een onvoorstelbare rijkdom van verzamelingen, op een andere manier kijken naar kunst, het zijn allemaal ingerediƫnten voor een ervaring die kinderen lang zal bijblijven.
De eerste scholen zijn al op bezoek geweest en waren erg enthousiast.
In het programma Wonderlamp komen twee thema's prominent aan bod: kunst en verzamelen.
Beide thema's worden behandeld op een manier die voor kinderen van de beoogde doelgroepleeftijd begrijpelijk en stimulerend is.
Verzamelen is het sleutelbegrip in dit educatieve programma; het sluit aan bij de leefwereld van de kinderen en kan ook goed in de verwerking achteraf gebruikt worden.
Het programma Wonderlamp omvat:
- lespakket met suggesties voor voorbereiding vooraf in de klas
- bezoek aan de tentoonstelling met inleiding, opdrachten en bespreking door deskundige medewerkers (plm. 1 uur, maximaal 30 kinderen).
- suggesties voor verwerking naderhand op school.             
                                                                                                                   
Het programma Wonderlamp wil kinderen op een speelse manier laten kennismaken met de kleine en grote wonderen van de wereld.

Wees er snel bij: de tentoonstelling OBSERVATORIUM staat nog tot en met 16 april!
Meer informatie: www.observatoriumtilburg.nl
Kosten voor deelname bedragen € 1,00 per leerling voor de scholen in de gemeente Tilburg en € 1,50 voor de scholen van buiten Tilburg. De kortingsregeling en vervoersregeling van CiST zijn van toepassing
Reserveren kan via Rob Berkel 06-20970 891 of email info@lorenzetti.nl

3. Yurko

Er is nog wat ruimte voor de voorstelling Wie Walvis van Yurko. U hebt deze voorstelling vorig jaar op de CiST-presentatiedag gezien.
.Klik hier voor meer informatie oer de voorstelling. We hebben voor de scholen een speciale aanbieding voor deze voorstelling. Kinderen kunnen hem gaan zien in het theater. De voorstelling kost normaliter € 800,00 voor een maximum van 200 leerlingen. Dat is € 4,00 per leerling. Wij kunnen hem nu aanbieden voor € 3,00 per leerling, inclusief vervoer.
We hebben de volgende data beschikbaar 23, 24, 25, 30, 31 mei..
Interesse? Meld je aan bijjan.stoel@tilburg.nl

4. ICC-Netwerk

Op 16 maart krijgen 11 nieuwe ICC'ers hun landelijk certificaat. Een aantal van hen gaat meteen verder in de CQ-cursus. In deze cursus gaat het over creativiteitsontwikkeling.
De nieuwe ICC'ers zullen voor het eerst aanwezig zijn op de ICC-netwerkbijeenkomst op 14 april aanstaande. We zijn dan te gast in het Peerke Donders Paviljoen. Tijden: 15.30 (inloop tot 15.45 uur) tot 19.00 uur.
Wij hebben drie onderwerpen op de agenda staan:
1. Erfgoed in het primair onderwijs en de mogelijkheden die Tilburg te bieden heeft
2. Gesprek in kleinere groepen met ICC'ers over het aanbod vanuit Tilburg en de wensen van de ICC'ers op het gebied van cultuureducatie.
3. Netwerken
Wij hebben uiteraard, zoals u gewend bent, voor maaltijd voor u klaar staan.
Alle ICC'ers krijgen apart een uitnodiging toegezonden. Hebt u die niet gehad? Meld het dan even. Misschien is uw emailadres veranderd. Meld u a.u.b. ook aan voor onze nieuwsbrief. Dat kan via de site www.cist.nl

5. Presentatiedag CiST

Op 7 juni is het zover. Dan organiseren we voor het primair onderwijs voor de negende keer de befaamde 'Presentatiedag CiST.' We laten u voorstellingen zien, brengen u op de hoogte van de noviteiten op het gebied van cultuureducatie. Met een aantal educatief medewerkers die ook ICC'er zijn hebben we gesproken over de aanpak van onze brochre en de inrichting van de avond.
Wilt u er bij zijn reserveer dan alvast de 7e juni. Tijden: 16.00 tot 20.15 uur.

6. Kinderschrijflab
Weet u het nog, de workshop afgelopen september tijdens de informatieavond Kinderboekenweek? Daar heeft u kunnen gezien hoe (een groepje uit) de klas zelf een boek kan maken. Nu is zover, de bijbehorende website is klaar!
Dat betekent dat uw school aan de slag kan met het zelf schrijven en/of illustreren van een eigen boek. Er is van alles mogelijk: met de hele klas een boek maken, met een -of meer!- groepje(s) kinderen of individueel. Inhoud en vorm mogen de kinderen zelf bepalen; van proza tot poĆ«zie, van strip tot prentenboek … alles kan. Elk boek wordt uiteindelijk samengesteld via een speciale website: www.kinderschrijflab.nl en kan daarna worden besteld. Het resultaat is een echt boek, compleet met kaft en de naam van de schrijver(s) en illustrator(en) op de cover.

Doel
Tijdens dit project leren kinderen hoe een boek tot stand komt. Ze ervaren hoe leuk het is om zelf verhalen te schrijven en te illustreren. Daarnaast ontdekken ze hoe leuk het is om de verhalen van anderen te lezen. Bovendien leren ze van de ervaringen en aanwijzingen die ze van kinderboekenprofessionals krijgen. Dit project versterkt de betrokkenheid van kinderen bij de Kinderboekenweek en draagt bij aan leesbevordering. Het legt een koppeling tussen lezen en schrijven op school of bij de BSO en thuis.

Lespakket
Er is een lespakket beschikbaar voor scholen. Daarin krijgen leerkrachten en leiding tips om samen met de kinderen een goed verhaal te schrijven en dit te voorzien van illustraties. Het lespakket kost € 69,95. Dit is inclusief vijf gedrukte exemplaren van je eigen boek, dat kunnen vijf dezelfde maar ook vijf verschillende boeken zijn! Losse nabestellingen kosten € 9,95 per boek. Bestellen kan via kinderschrijflab@zwijsen.nl.


Win een Tilburgse Griffel of Penseel
Elk besteld boek kan via de website worden ingestuurd voor een Tilburgse Griffel voor de beste tekst en/of een Tilburgse Penseel voor de beste illustraties. De uiterste inzenddatum is 1 juli 2011. Een deskundige en enthousiaste jury bepaalt welke boeken een Griffel en/of Penseel verdienen. Er is een prijs voor alle kinderen die aan de winnende boeken hebben meegewerkt, maar ook voor hun school. Bovendien worden de winnende boeken uitgegeven als speciale Tilburgse Kinderboeken en zijn ze te koop in de boekhandel. De griffel wordt uitgereikt tijdens een spetterend kinderboekenfeest in Popcentrum 013 in Tilburg op 2 oktober. Zo’n kans wilt u toch niet missen? Wij zien uw inzending graag tegemoet!


Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief