CiST Nieuwsbrief
 

Nieuwsbrief VO maart 2011


1.Thuis in Tilburg-Noord
2. Artwijs - De Pont
3.C.C.O. netwerkbijeenkomst
4.Presentatiedag VO
5. Aanmelden brochure CiST
6. Data Kandinsky - De Pont
7. STRADA, Bekijk het

8. Docentencursus animatie
9. Tilburg got Talent
10.nieuwe CJPpasnummers

1.. Thuis in Tilburg-Noord,  Peerke Donders Paviljoen


De vreemdelingen herbergen

In Peerke Donders Paviljoen is vanaf april tot en met oktober 2011 een tentoonstelling ingericht over de inwoners van Tilburg-Noord. De laatste veertig jaar zijn er namelijk vele nieuwe mensen gekomen, uit alle windstreken van de wereld. Een kleurrijk geheel van talloze vreemdelingen, maar die allen een ´thuis´ vonden in Tilburg-Noord. In de tentoonstelling zien we portretten van de bewoners van Tilburg-Noord, voorwerpen die mensen meebrachten uit hun eigen cultuur, foto´s en brieven die herinneren aan de eerste kennismaking met Tilburg. In een gezellige huiskamer kunnen bezoekers van de tentoonstelling met elkaar kunnen praten over huiselijkheid en het gevoel om vreemdeling te zijn. Doordeweeks en tijdens weekends en vakanties zijn er activiteiten en programma´s voor individuele bezoekers en groepen. Deze hebben allemaal hetzelfde thema: ´Thuis in Tilburg-Noord´, de vreemdelingen herbergen.
Tilburg-Noord is een kleurrijke wijk. Er wonen immers mensen met vele verschillende nationaliteiten.
Deze stadswijk is relatief jong: pas de laatste veertig jaar zijn er nieuwe mensen
komen wonen. Daarvoor was het een agrarisch gebied met niet veel meer dan een paar boerderijen.
Peerke Donders woonde in de 19e-eeuw op de Heikant, een oude benaming voor Tilburg-Noord. Hoewel Peerke de zoon van een arme wever was, groeide hij uit tot een man van aanzien: Peerke werd priester, vertrok naar Suriname en nam de zorg op zich voor de slaven en de melaatsen. De Tilburgers sloten Peerke voor altijd in hun hart. Hij is voor hen heilig en zij bewonderen hem nog steeds. Op de plaats waar Peerke vroeger woonde, is nog steeds zijn geboortehuis te zien. Daarbij is er een kapel om te bidden of een kaars op te steken en er is een museum gebouwd: Peerke Donders Paviljoen ofwel een Museum voor Naastenliefde.
De tentoonstelling is gemaakt door diverse instellingen en groepen: Het Ronde Tafelhuis, Brede School Heikant-Quirijnstok, Brede School Stokhasselt, Peerke Donders Paviljoen / Stadsmuseum Tilburg, Amateur Fotografen Vereniging Kontrast en Stichting Experimenten Werkgelegenheid (SEW). Voor sociale groeperingen, buitenschoolse opvang, scholen van basis- en voortgezet onderwijs worden er diverse programma´s ontwikkeld.
´Thuis in Tilburg-Noord´: 2 april tot en met 23 oktober 2011
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 13.00 tot 17.00 uur
Voor informatie of boekingen: 013 54 94 573 of E-mail: boekingenPDP@mommerskwartier.nl2.Artwijs - De Pont

Museum De Pont heeft ism een overkoepelende organisatie ARTWIJS voorbereidende lessen gemaakt. Op de docentenwebsite van www.artwijs.nl vindt u de docentenhandleiding die u kunt downloaden en waarmee u eventueel vier lessen kunt verzorgen ter voorbereiding op het debat. Op de leerlingenwebsite van ARTWIJS vindt u stellingen die te maken hebben met de De Pont collectie en een aantal algemene stellingen. Iedere school kan een eigen stelling formuleren die zij als joker kunnen inzetten.
De museumles KUNSTDEBAT in het museum.
Voorafgaand aan het debat, oefenen de leerlingen (in de museumles van één uur) hun debattechnieken bij de collectie van het museum. Dit gebeurt onder begeleiding van twee museumdocenten en de “peer-to-peer rondleiders. Deze rondleiders van hun eigen leeftijd hebben in het verleden allemaal meegedaan met Artwijs en blonken uit in hun debatkunst en originele standpunten. Zij zijn de coaches van de groepen. De klas wordt waar nodig opgesplitst in kleinere groepen.
Het debat in het museum.
In het debat gaan de 3 groepen onder leiding van Willem Alkema met elkaar de strijd aan. De tellingen worden ingeleid door inspirerende filmpjes met BN’ers. Een deskundige jury, bestaande uit beeldend kunstenaar Reinoud van Vught, Ineke Frijters van CiST en Willem van Bruggen van Kunstbalie wijst per debat één winnende groep aan en één individuele winnaar.
Tijdsschema
Debat woensdag 30 maart aanvang 13.00 uur in het auditorium. Na een introductie gaan de groepen met Peers en museumdocenten op zaal. Om 14.00 weer terug om koffie/thee en fris te drinken en de debat-opstelling te bepalen.
14.15 start debat .
15.15 einde debat en jury beraad.
15.30 einde van de middag
Info: Marie jose Eijkemans, hoofd educatie museum De Pont, educatie@depont.nl of 06-241589293. C.C.O. netwerkbijeenkomst

Dinsdag 14 december hebben we een inspirerende netwerkbijeenkomst beleefd in het nieuwe Factorium gebouw. In de grote theaterzaal kregen we twee culturele presentaties van dansgezelschap Vloeistof en van Duo Kandinsky. Volgende netwerkbijeenkomst dinsdag 19 april in het Deprezgebouw met o.a een presentatie van het nieuwe jongerenblad HUH , een uitgave van De Pont. Wanneer jullie op tijd en massaal aanmelden ga ik proberen een rondleiding te regelen door de Spoorzone.

 

4. Presentatiedag VO 9 juni


De datum voor de presentatiedag voor het Voortgezet Onderwijs is bekend. Het wordt donderdag 9 juni in het Jan van Besouwhuis. We presenteren dan de nieuwe brochure en jullie kunnen weer genieten van een bloemlezing uit het Tilburgse aanbod en van ons ( inmiddels) befaamde buffet. Noteer deze datum vast en blokkeer die middag in je agenda.

 

5. Aanmelden brochure CiST
 

Het aanmelden van activiteiten, projecten en voorstellingen voor de nieuwe brochure kan van start gaan.
Vorig jaar hebben de instellingen voor de eerste keer activiteiten voor het nieuwe schooljaar aangemeld via de website. Dit jaar hebben we het aanmeldingsformulier uitgebreid om meer functionaliteit aan de bezoeker te kunnen bieden. Zo wordt het straks mogelijk om te zoeken op alle activiteiten van een aanbieder en kan de bezoeker vanuit een activiteit meteen doorklikken naar een pagina met informatie over de aanbieder. Op die manier hopen we de bezoeker betere informatie te kunnen geven en is er voor jullie als aanbieder meer aandacht op de website. Om dit mogelijk te maken gaan we dit voor het eerst werken met een logincombinatie van gebruikersnaam en wachtwoord. Elke aanbieder krijgt een eigen gebruikersnaam en bijbehorend wachtwoord. Daarmee kan worden ingelogd op de website. Je krijgt dan een korte handleiding over het toevoegen van een activiteit. Ook zie je daar alle activiteiten die je voor het komende jaar al hebt toegevoegd. Je kunt zien hoe de activiteit heet, of deze als is geredigeerd en wanneer dat voor het laatst is gebeurd . Het is helaas niet mogelijk om een activiteit aan te passen nadat je die hebt ingediend ter goedkeuring. Eventuele wijzigingen in de gegevens van een activiteit kun je per mail sturen naar jan.stoel@tilburg.nl. Dit jaar zijn er een paar wijzigingen in het formulier. Dus lees de aanwijzingen goed door.
Let op! De sluitingsdatum voor het aanmelden is vrijdag 1 april . Van inzendingen die later binnenkomen kan CiST de plaatsing niet garanderen.


6. Data Kandinsky - De Pont
 


Duo Kandinsky speelt een meeslepend gevarieerd concert van een ongeveer een uur, waarbij ze met enthousiasme vertellen over de muziek, de componisten en de concertpraktijk. Leerlingen kunnen vooraf een workshop op school krijgen, die gegeven wordt door Toon Bierman en Anne Swinkels. Concerten staan gepland voor 21 maart om 14.00u in Museum De Pont (eventueel 20 maart 16.00u). En op 14 april om 20.00u in het Jan van Besouwhuis.
Voor meer informatie zie www.duokandinsky.nl of
info@duokandinsky.nl 

7. STRADA, bekijk het

De compleet vernieuwde voorstelling STRADA is vanaf november 2011 te zien in theaters door heel Nederland. Met een nieuwe cast, nieuwe filmpjes en nieuwe Kunstbende-finalisten. Scholieren krijgen een grote rol toebedeeld in deze voorstelling vol theater, muziek, dans en film.
STRADA is gebaseerd op Italiaanse filmklassiekers als La Strada van Fellini en L’uomo delle Stelle van Giuseppe Tornatore; films over niet alledaagse talenten en het leven op straat. Onze held is op zoek naar talent, maar wie is dat nou niet tegenwoordig? Laat je filmen door hem en je wordt wereldberoemd! Hij vindt een meisje dat met hem meegaat, omdat ze denkt dat er roem en geluk voor haar in het verschiet ligt, maar ze merkt al snel dat hij de zaak tilt. Ze kan twee dingen doen: terug naar huis waar ze niets meer heeft te zoeken, of hopen dat ze de oplichter kan “bekeren” zodat hij werkelijk iets gaat doen voor de verzamelde talenten. Deze verzamelde talenten, dát zijn de Kunstbende-finalisten en de scholieren.
Voorafgaand aan de voorstelling volgen scholieren namelijk workshops. Dit zijn workshops in verschillende disciplines, zoals freestyle basketball, muziek, dans, montage, fotografie en spel. Met de resultaten van deze workshops zijn de deelnemende scholieren te zien in STRADA, samen met filmpjes die Bekijk ´t maakt in samenwerking met de finalisten van de Kunstbende 2011.
Workshops kosten €250,- per workshop en duren 100 minuten. Voor meer informatie en boekingen kunt u contact opnemen met Maren Siebert van Bekijk ‘t T020-5818150, maren@bekijkt.nl.
Bekijk de trailer voor een visuele impressie. STRADA is geschikt vanaf 12 jaar. Omdat de leerlingen zelf onderdeel uitmaken van de voorstelling is STRADA geschikt voor alle niveaus.

“STRADA is niet alleen een poging om jongeren naar een plek te lokken en ze daar mee te nemen in de passie van het theatermaken. Het is vooral ook een manier om ze daarin een hele wezenlijke bijdrage te laten leveren, en ze te laten zien dat het onderscheid (of liever: de kloof) tussen publiek en maker niet zo enorm is als ze wellicht dachten.” Dick van den Heuvel, schrijver en regisseur STRADA

8. Docentencursus Animatie

 

De ontwikkeling van een cursus Animatie voor docenten gaat door.
De cursus wordt ontwikkeld door het Niaf.
Er wordt begonnen met een introductie op school.
Eerste cursusdag in april op het instituut van het Niaf, St.Josephstraat te Tilburg.
De tweede studiedag ( eind juni / begin juli of begin september) zal ook bij het Niaf plaatsvinden.
De eerste cursusdag zal vooral gaan om de basisvaardigheden, een overzicht van wat animatie is, hoe kun je animatie verbeteren, facilitaire techniek: wat heb je allemaal nodig, wat zijn de minimumvereisten, hoe kun je animatie laten leven ( timing. dynamiek, overdrijving, antiapatie), wat is er aan softwaremogelijkheden voor animatie op de computer zoals monkyjam, moviemaker. flash etc.
Vervolgens willen we eind juni /begin juli of begin september een tweede studiedag inplannen voor de docenten.
Dit is dan een verdiepingsdag. De suggesties komen vanuit de docenten, gevoed door hun eigen ervaringen, omdat ze dan al zelf aan de slag zijn geweest en er wordt een doorsteek gemaakt naar mediawijsheid.
Voor meer informatie: ineke.frijters@tilburg.nl
9. Tilburg got Talent,  TgT, 14 juni

 

De Brede Scholen VO zijn tijdens hun naschoolse activiteiten bezig met workshops ter voorbereiding op Tilburg Got Talent. Alle leerlingen in de onderbouw mogen hun talenten aanscherpen op het gebied van culturele en sportieve vaardigheden. Op de scholen wordt in mei een schoolwedstrijd gehouden . Iedere school stuurt hun twee winnende acts in, die mee mogen strijden om de TgT award , die op 14 juni in de Midi gehouden zal worden. Leerlingen van de scholen en ouders zijn dan natuurlijk ook van harte welkom.


10. Geef je nieuwe CJPpas nummers door

 

Verschillende docenten, die ook budgethouder zijn en weborders kunnen goedkeuren hebben sinds 1 november een nieuw CJP nummer. Ik wil jullie vragen dat aan mij door te geven. CJP mag namelijk geen nummers van docenten meer doorgeven aan intermediairs. En het scheelt mij veel werk om het bij ieder persoonlijk na te vragen.

Ineke.frijters@tilburg.nl

Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief