menu
Landen in Het School Atelier

Landen in het School Atelier

Lekker met je handen in de klei wroeten, tot aan je ellebogen in de houtskool, samen geluidskunstwerken bouwen van karton en zelf je eigen verfkleuren uitvinden - beeldend werken is heerlijk! Maar het is meer dan alleen leuk: het is ook van grote waarde voor de ontwikkeling en ontprikkeling van jonge mensen. Toch krijgt beeldende vorming niet altijd de plek die het verdient in het onderwijs.

Daarom draaiden CiST en Factorium de afgelopen jaren samen met diverse kunstenaars een artist-in-residence-pilot op basisscholen in Tilburg. Daarbij ervaarden leerlingen, leerkrachten en schoolleiders hoe krachtig en betekenisvol beeldend werken in het onderwijs kan zijn. Benieuwd hoe dat eruit zag en wat het voor jouw school kan betekenen? Lees hieronder verder en ontdek welke impact deze pilot heeft gehad!

Waarom is beeldende vorming belangrijk?
Beeldend werken - en de prettige chaos die daarbij hoort - is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Hun brein is gemaakt om te spelen, ontdekken en experimenteren: en zo te leren. Beeldende vorming stimuleert creatief en kritisch denken, vergroot het probleemoplossend vermogen en leert kinderen flexibel om te gaan met verandering. Stuk voor stuk vaardigheden die onmisbaar zijn in onze snel veranderende wereld. En dat is nog niet alles: een kunstvakdocent in huis helpt bovendien het inzicht in leerlingen te vergroten, helpt ze te ontprikkelen en biedt de mogelijkheid om de werkdruk bij docenten te verlagen.

Kunstenaarsatelier op school
Met een kunstenaar op school maakt het reguliere klaslokaal plaats voor een creatieve werkplaats waar samen verwonderen, beeldend ontdekken en experimenteren centraal staan. Tijdens de aanwezigheid van de kunstenaar worden verschillende groepen leerlingen uitgenodigd om in het atelier te komen werken en ontvangen ze betekenisvol en inspirerend beeldend onderwijs. Wanneer aangesloten kan worden op belangrijke thema’s die op school actueel zijn zorgt beeldend werken bovendien voor een verdieping en verankering van de lesstof. Ook onverwachte momenten leveren regelmatig waardevolle leerervaringen op; zoals die keer dat de zwarte verf op was en de leerlingen, al experimenterend, zelf een nieuw recept uitvonden.

Ervaringen leerlingen en docenten

In de veilige omgeving van het atelier komen kinderen tot bloei. Zo ontpoppen ‘stille’ leerlingen zich tot grote verhalenvertellers en vinden de ‘meer aanwezige’ kinderen momenten van diepe concentratie. Niet alleen nieuwe materialen en technieken worden ontdekt, ook worden eerder onderbelichte talenten zichtbaar bij groepsleerkrachten en kinderen zelf, met veel trotse momenten tot gevolg. Ook voor de professionals op school is het School Atelier een verrijking. Leerlingen in een andere setting bezig zien, geeft waardevolle nieuwe inzichten. Een aantal leerkrachten ervaren tijdens de atelieruren bovendien een welkome verlichting van de werkdruk wanneer even gewerkt kan worden met een halve klas.

Het schoolatelier als pedagogisch oplaadpunt
Als onderdeel van de pilot is op één van de basisscholen een pedagogisch oplaadpunt ingericht in het School Atelier. Deze plek is bedoeld voor kinderen die het lastig vinden de schoolweek vol te houden of gedurende de dag even lucht nodig hebben om daarna weer door te kunnen in de reguliere structuur. Vanuit het idee dat een School Atelier kan bijdragen aan het welzijn van leerlingen, wordt hier (in samenwerking met het zorgteam van de school) een kleinschalige omgeving gecreëerd waarin zij kunnen landen en tot zichzelf komen. Onder schooltijd en met begeleiding van de pedagogische kunstenaar krijgen zij de ruimte om aan hun eigen beeldende onderzoeken te werken. De impact is duidelijk: kinderen komen tot rust, vergroten hun zelfvertrouwen en laten positieve gedragsverandering zien.

Contact
Nieuwsgierig geworden naar wat een vakdocent Beeldende Kunst voor jouw school kan betekenen?
Heb je fysieke ruimte in je school voor een kunstenaar en interesse?
Ben je een pedagogisch kunstenaar die dit ook wel in uitvoer zou willen brengen in de toekomst?
Neem dan contact op met CiST om de mogelijkheden te bespreken met Marieke Habraken- Meijers m.habraken@cist.nl

© 2025 CiST Talentontwikkeling & Cultuureducatie Tilburg | Koningsplein 11A, 5038WG, Tilburg
KvK: 80473954 | BTW: NL861684473B01 | Bank: NL39RABO0361199708 | info@cist.nl | 013 - 535 40 55