menu

IVN regio Zuid

Ik ben Marion de Cocq en werk binnen IVN Natuureducatie aan natuurgerichte educatie met als doel: kinderen én volwassenen de natuur laten ervaren. Als bron van inspiratie en verbazing. De natuur is een onmisbare plek voor mens, dier en plant en waard om te beschermen. Wij zetten de natuur in om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kinderen en volwassen.

IVN ziet de natuur als het beste leslokaal voor kinderen. Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden, creativiteit en zorg voor hun omgeving. Daarom maken wij ons sterk voor een (be)leefwereld waarin contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is. Dit doen we door de natuur dichtbij te brengen: op school, op de kinderopvang en in de vrije tijd. Zo planten we het zaadje van de liefde en zorg voor de natuur.

Speciaal voor het basisonderwijs in Tilburg zijn vijf educatieve programma’s beschikbaar in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Daarnaast ondersteunen we scholen bij het vergroenen van hun schoolplein, bij het invullen van buitenlessen en het trainen van leerkrachten en docenten. Bij vergroening van de wijk betrekken we de scholen en kinderen en bieden we verschillende op maat gemaakte lessuggesties.

Het voortgezet onderwijs bieden we de mogelijkheid om met maatschappelijke vraagstukken op het gebied van natuur en duurzaamheid aan de slag te gaan en als echte adviseurs op te treden naar opdrachtgevers. Binnen het IVN Jongeren Adviesbureau doen jongeren onderzoek, gaan ze in dialoog met (lokale) experts, verkennen ze de situatie en presenteren ze hun ideeën.

IVN biedt voor iedere bouw van het basisonderwijs een uniek programma in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen aan. Voor de allerkleinsten (groep 1/2) is dat het programma ‘Takkenhoedjes’. De kinderen gaan takken sjouwen en hutje bouwen. Ze horen het gras groeien, vangen de wind met hun wangen en zoeken berken- en eikenbomen die verstoppertje spelen. Groep 3/4 bieden we ‘Zandgebak en Luchtkastelen’. In een sfeer van spel en verwondering doen kinderen ervaringen op die wezenlijk zijn voor de Loonse en Drunense Duinen. Aarde, water, vuur en lucht spelen daarbij een grote rol. Groep 5/6 kan het ‘Zandspoor’ volgen. Dit programma laat de leerlingen het zand in de duinen op allerlei manieren ervaren. In kleine groepjes voeren de kinderen verschillende buitenopdrachten uit. Groep 7/8 kan aan de slag met ‘Dassenwerk’. De leerlingen onderzoeken of een bepaald gebied binnen het nationaal park geschikt is voor de herintroductie van de das.

Naast bovenstaande programma’s – die 1,5 tot 2 uur duren – bieden we groep 4, 5 en 6 als echte topervaring het driedaagse natuurbelevingsproject ‘Het Bewaarde Land’. Samen op onderzoek, niet in de klas, maar in het bos of op de hei. Niet door kennis, maar door beleving. Niet vluchtig, maar intensief. De kinderen gebruiken voortdurend ál hun zintuigen. Ze voelen het, proeven het, ruiken het en laten het binnenkomen. Daarom is Het Bewaarde Land een ervaring voor het leven. Dit programma wordt vanaf 1 september 2020 ook aangeboden in Stadsbos013. 

Jongeren tussen de 12 en 25 jaar kunnen via het IVN Jongeren Adviesbureau in de rol van adviseur meepraten over maatschappelijke vraagstukken op het gebied van natuur en duurzaamheid. De frisse en onbevangen blik van jongeren kan bestaande denkpatronen binnen organisaties doorbreken en innovatie stimuleren. Geïnspireerd door de adviezen van jongeren, kan de opdrachtgever gelijk aan de slag. Het IVN Jongeren Adviesbureau brengt jongeren, onderwijs en praktijk samen.

Adres
Spoorlaan 434, 5038 CH, Tilburg
Telefoon
E-mailm.de.cocq@ivn.nl
Ga naar de aanbieder

© 2023 CiST Talentontwikkeling & Cultuureducatie Tilburg | Carré 32-38, 5017 JE, Tilburg
KvK: 80473954 | BTW: NL861684473B01 | Bank: NL39RABO0361199708 | info@cist.nl